Sent fredag aften blev der indgået en handelsaftale imellem USA og Kina, som skal ses som en første etape i forhandlingerne imellem USA og Kina. Aftalen indkluderer flere forhold, men jeg vil begrænse mig til landbrugsområdet, som nok også er den største “klump” i den her aftale.

Kina lover at øge deres indkøb af amerikanske landbrugsprodukter med 32 milliarder dollar de næste to år. Dermed kommer Kina op på en import af US landbrugsprodukter på 40 milliarder dollar om to år og det skal sammenlignes med de 24 milliarder, som de købte for i 2017 inden handelskonflikten blev indledt.

Trump har forlangt, at Kina skal shoppe landbrugsprodukter for 50 milliarder om året i USA svarende til godt en fordobling i forhold til 2017 udgangspunktet og her har Kina lovet, at de fortsætter med at øge importen af landbrugsprodukter fra USA med fem milliarder om året de efterfølgende år, til de når 50 milliarder dollar og det mål nås så sidst i 2020’erne.

Hvis Kina skal leve op til den her aftale, er de nødt til at finde den helt store indkøbsvogn frem de kommende par år og mit gæt er, at vi står overfor et stort prisopsving på en lang række amerikanske landbrugsprodukter, som kød, korn, soja med flere. Det store spørgsmål er så, om det kommer til at ramme resten af verdens salg af svinekød til Kina og om det så også betyder, at kornet og sojaen kommer til at koste mere i vores del af verden.

Det her kan meget let øge foderpriserne og sænke svinekødspriserne. I den forbindelse skal vi nemlig huske på, at det prisopsving på svinekød, som vi og andre har oplevet, ikke er kommet amerikanerne til gode, fordi de har været lukket ude af det kinesiske marked. Med den her aftale får amerikanerne mulighed for at deltage i den fest, som allerede er i gang i Europa og Sydamerika, hvor kødpriserne stiger, fordi Kina køber stort ind.

Endelig skal man måske lægge mærke til, at i den periode, hvor vi har set faldende afgrødepriser – altså fra 2014 og frem til 2018 – har den kinesiske import af landbrugsprodukter også været faldende. Er der en sammenhæng? Ja jeg ved det ikke, men svaret får vi de første par år i 2020’erne.