Hveden dykkede igen
Anbefaling –> Priserne har ramt målet i området imellem 190 og 210 euro og vi kan nu se stigende moment. Grundlæggende står vækstsæsonen for døren, så nu lukker vi de sidste kornkøb af frem til årsskiftet. Sælgerne kan omvendt glæde sig over, at nu får de snart lidt medvind på cykelstien og de bør afvente salg af høst 2024 hvede
Den amerikanske hvede blev sat under massivt pres af de ugentlig eksportsalgsdata fra USDA. I sidste uge blev der således blot solgt 165.100 tons hvede til senere eksport – Javel salget var større, men der blev modregnet en del tidligere solgt hvede, som er blevet handlet tilbage igen. Kineserne render kort og godt fra deres kontrakter i øjeblikket.
Samtidig blev priserne i Chicago sat under pres af vejrmeldinger, som lover varmt og mildt vejr til de store afgrødeområder i USA nu, hvor vækstsæsonen for alvor er indledt i hvedestater som Texas og Oklahoma.
Vi taler med læsere, der har hørt, at der er 83 procent chance for, at en La Nina vil udvikle sig i løbet af juni til august og ja det er forventningen fra US National Weather Service Climate Prediction Center, men vil den nå at påvirke hveden og hvor meget kommer den til at ramme afgrødeområderne i denne vækstsæson?
Ja det ved kun ingen, men vi ved, at der står en velvandet afgrøde i USA og at høsten indledes i Texas sidst i maj og slutter i juli i Kansas, så den La Nina skal have fart på udviklingen, hvis den skal nå at skade den amerikanske vinterhvede.
Vi ved også, at vejrmæssigt er majsen mest sårbar i juli, imens sojaen er sårbar i august. Værre ser det dog ud for Argentina, der også oplever tørt vejr under en La Nina. De dyrker jo hvede fra juni til november og soja fra december og til april/maj.
Lige nu er alle optaget af det, som vi har skrevet om i mange måneder, nemlig at en stor import til EU og to år med +90 millioner tons hvede i Rusland, lægger et massivt pres på priserne. Sælgerne har mistet troen, men der kommer naturligvis en dag, hvor den sidste sælger har solgt sit korn i depression over, at de ikke solgte tidligere og hvor fokus retter sig imod noget andet – Måske La Nina vejr i USA eller?
Teknisk brød hveden i Chicago under 555 cent, men fandt støtte i 525 cent. Efterfølgende har vi set den klassiske korrektion, der løftede hveden tilbage til undersiden af 555 cent, hvor priserne blev afvist og nu skal vi vente ny test af støtten i 525 cent. Bryder priserne under, går det efterfølgende imod 475/500 cent området. Trenden er således stadig faldende.
På ny høst december termin er billedet imidlertid anderledes. Her har priserne i to omgange fundet støtte i 205 euro og de er brudt over 210 euro, imens et faldende moment er brudt. Vi skal dog se priserne over 220/222 euro området, inden man kan kalde den korte trend for stigende, men med den seneste udvikling in mente, bliver det teknisk set meget svært at få priserne under 205 euro.
Markedet er således enige med os i, at prismulighederne for sælgerne og prisrisikoen for køberne er størst på de lange terminer efter den kommende høst. Det betyder dog ikke, at priserne vil være høje efter høst, det afgør den kommende vækstsæson.
Det Internationale Korn Agentur sagde for eksempel i dag, at de ser en stigning i hvedeproduktionen på ti millioner tons og en fremgang i majsproduktionen på seks millioner tons globalt i det kommende høstår – Får de ret i det, er der også korn nok på den anden side af den kommende høst og presset vil i givet fald blive genoptaget i takt med at de globale høstmaskiner sænker skærebordet i den næste avl og dermed skaber et salgsbehov. Opstår der derimod afgrødeproblemer, som barberer størrelsen på avlen ned, ja så kommer priserne ikke ned til høst. Det er jo for eksempel ikke mere end tre år siden, at russerne høstede under 80 millioner tons hvede – Det kan jo ske igen.
Sojaen forsøgte men kunne ikke
Anbefaling –> Den korte faldende trend er brudt og nedturen er afsluttet i denne omgang, men den lange faldende trend er intakt og efter en stor korrektion, skal priserne sandsynligvis endnu lavere. Køb forbruget frem til næste høst i USA i oktober.
I går blev sojaen sendt ned, men dagen lukkede trods alt over 335 dollar. Det sendte køberne på børsen fra dagens start og priserne fandt yderligere støtte i de ugentlige eksportsalgsdata fra USDA. Salget af sojabønner var dog igen ramt af kinesiske tilbage salg af tidligere købte bønner, men salget af sojaskrå går strygende.
Priserne mødte imidlertid igen modstand ved undersiden af 350 dollar og presset blev ikke mindre af, at sojaolien hoppede i vejret. Højere priser på sojaolie kan sætte fart på de amerikanske oliemøller og her skal du huske, at presser man olie ud af bønner, kommer der altså sojaskrå ud af processen.
Teknisk skal du bemærke stigende moment og det antyder, at priserne får svært ved at gå meget lavere end de 525 dollar, som vi så for nogle uger siden. I hvert fald i denne omgang og stigninger op imod 385 til 400 dollar er absolut en mulighed i løbet af den kommende vækstsæson i USA. Bliver vejret godt i den, ja så går det atter syd over og så er muligheden for priser under 325 dollar til efteråret en mulighed.
Nyhed fra IEA giver stigning på råolien
Anbefaling –> Afvent køb, men i området imellem 3,60 og 3,90 kroner kroner, kan en kortsigtet afdækning af forbruget i første halvdel af 2024 gøres, imens der ikke købes langsigtet før området omkring eller lige under 2,75 kroner basis børsen i London.
Råolien har længe befundet sig i et meget snævert handelsinterval, hvor den hverken har vist styrke i op- eller nedadgående retning.
Markedet er i de seneste uger blevet informeret om den ene prispositive nyhed efter den anden, men prisen på råolie basis London har ikke ladet sig påvirke. Det International Energiagentur (IEA) har i dag udgivet en revideret rapport med opjusteringer for efterspørgselsvækstprognoser og reducerede mængden af forsyning fra ikke-OPEC lande. Det giver i dag stigninger på råolien.
Der er en sammenhæng mellem stabilitet i de amerikanske olielagre og lav volatilitet i råolieprisen basis London. I de seneste 10 år har størrelsen på de amerikanske lager svinget markant, hvilket har givet store udsving i olieprisen. De amerikanske råolielager befinder sig på et relativt højt niveau, og ligeledes for prisen for råolie. Det er imidlertid svært at finde argumenterne for, at råolien kan holde dette høje prisniveau.
Teknisk befinder råolien basis London sig et handelsinterval, der kan karakteriseres som en bearish triangel. Priserne har i to bølger peaket og vi ser den tredje bølge efter nyheden fra IEA. Meget ofte vil sådan en teknisk formation indeholde tre bølger, der peaker, hvorefter den negative trend vil genoptages.
Momentindikatoren er forsat i negativ trend og bliver prisen for råolie basis London afvist på undersiden af handelsintervallets top (omkring 84 dollars), så tyder meget på, at vi skal se efterfølgende fald. På kort sigt skal vi i første omgang forvente, at prisen på råolie basis London falder tilbage til omkring 82 dollars.
På længere sigt har råolien basis London dannet en hoved-skulder-skulder, som har mødt modstand på oversiden af necklinen. Vi ser nu, at råolien møder modstand ved toppen af den første skulderformation, hvilket er lige efter den tekniske bog.
Momentindikatoren er forsat i negativ trend, hvilket indikerer, at priserne bliver afvist i området omkring de 84 dollars. Herefter skal vi forvente fald tilbage til 75 dollars og formår prisen på råolie af bryde ned gennem necklinen, så forventer vi fald til området omkring 60 dollars eller lavere. I den forbindelse skal du bemærke faldende moment og det taler for nedadgående gennembrud.
Dieselolie bliver positivt påvirket af stigningerne på råolien. I de seneste uger har prisen på dieselolie basis London handlet i et snævert handelsinterval som resultat af råolien. Vi forventer, at den negative trend vil forsætte i første omgang tilbage til området omkring 4,60 DKK. På længere sigt er det sandsynligt, at dieselolie basis London vil falde til et niveau omkring 4,35 DKK.
P.S. For omregning fra børspris til landmandspris så læg 50 til 75 øre til børsprisen alt efter forbrug.