USDA Outlook Forum
Prisforskellen imellem hvede og majs samt især majs og soja er absolut til majsens fordel og derfor havde markedet en forventning om, at majsarealerne ville stige til 37,9 millioner hektar eller med 3,3 procent, imens sojaarealet ville falde til 34,2 millioner hektar i årets første estimater fra USDA, der traditionen tro bliver lagt på som første slide på årets Outlook Forum i Arlington Virginia.
USDA´s første forventninger taler imidlertid om et areal med majs på 38,1 millioner hektar og et areal med soja på 34 millioner hektar. Hvedearealet stiger fra 18,7 til 19 millioner hektar, forventer USDA. Kornarealerne kommer således til at stige mere end ventet, imens arealerne med soja falder mere end ventet, hvis farmerne ellers sår det, som USDA tror de gør.
USDA forventer også, at majsudbyttet vil stige til rekord 11,4 tons pr hektar til trods for høje udbytter og rekord sidste år på 11,3 tons pr hektar. Set over de sidste tyve år passer den udbytteforventning med den lineære udvikling i udbytterne (rød linje), men glidende gennemsnit set over de sidste fem år ligger “kun” i 11,1 tons. Et udbytte på 11,3 tons giver en avl på 396 millioner tons imod dette års avl på 378 millioner tons. En fremgang på atten millioner tons, som udløser en stigning i de amerikanske majslagre med ti millioner tons, når der korrigeres for dette års underskud samt en forventet stigning i forbrug + eksport.
Det større hvedeareal får ikke avlen til at stige, men i stedet ser USDA en avl på 52,4 imod 53,7 millioner tons i år. Lagrene med hvede vil dog stige med 0,8 millioner tons til 22,4 millioner tons, forventer USDA.
Sojaudbyttet bliver på 3,5 tons pr hektar imod 3,4 tons pr hektar i år. Det mindre areal, men højere udbytte giver en avl på 119 millioner tons imod 119 millioner tons i år, men de amerikanske lagre med soja vil falde 1,6 millioner tons til 8,7 millioner tons, viser de første USDA estimater.
Markedet reagerede ikke voldsomt på USDA´s lidt højere forventninger til majsarealerne og der blev talt om, at USDA´s høje udbytteforventninger fra Outlook Forum ikke er blevet indfriet de seneste år. Derfor blev især udbytteforventningerne mødt med skepsis. I den forbindelse skal vi huske, at 100 kg majs pr hektar i USA = 3,8 millioner tons majs. Bliver udbyttet for eksempel “kun” på 11 tons pr hektar, er lagerstigningen væk. Eller skrevet med andre ord skal meget gå godt, inden der kan høstes 396 millioner tons majs i USA i oktober/november. Med de ord kan vi byde velkommen til den spæde start på vejr-markedet.
Store prisforskelle
Anbefaling
Stigende priser på russisk hvede og majs på verdensmarkedet har gjort EU hvede billig både til eksport og i foderblandingerne på det interne foderkornsmarked i EU. Samtidig er vi på vej ind i vejr-markedet og ny høst har overhalet gammel høst. Sælg kun kortsigtet og køb frem til høst 2026.
Sur stemning i Chicago
Priserne på hvedebørsen i Chicago blev sat under pres i sympati dels med større end ventet hvedearealer i de første arealforventninger fra USDA, men også af temperaturstigninger i USA samt meldinger om, at den amerikanske hvede stort set har overlevet den seneste kuldeperiode.
I Paris haltede priserne med nedad, men faldet blev dog begrænset af en fast tone på det fysiske marked. Priserne i Sortehavet ligger 15 til 20 euro over priserne i Vesteuropa, imens der er prislighed imellem majs og hvede, men hvede har et højere indhold af nærringsstoffer. Samtidig er dollaren igen på vej op – Eller måske mere korrekt så er euroen på vej ned.
Stigende trend intakt
Vi taler med en del, som er nervøs og den seneste udvikling, men det skal de ikke være. Næste begivenhed er vækstsæsonen og teknisk er den stigende trend intakt, men javel priserne har mødt modstand i 245 euro igen igen.
Priserne har dannet en kile med en flad side og reglen er, at der brydes til den flade side og det er jo op i dette tilfælde. Samtidig er momentet stigende og det taler også for, at priserne bryder i opadgående retning. Når det sker, går priserne efterfølgende imod 260/275 euro i Paris. Samme situation har vi på det fysiske foderhvedemarked.
Stigende trend bliver bekræftet
Anbefaling
Priserne på sojaolie har længe været den tunge dreng i oliefrøkomplekset, men efter markante stigninger står vi med en teknisk afvisning og dermed er vi efterladt med en langsigtet stigende trend på palmeolie og en stigende trend på dollaren, imens det negative fra sojaolien er forduftet. Vent med salg af rapsfrø
Mindre arealer
På rapsfrøbørsen er priserne brudt over 490/500 euro på august termin og dermed bliver den korte stigende trend bekræftet. Efterfølgende har vi set den klassiske korrektion, hvor priserne søgte tilbage til netop 490/500 euro, hvor de har fundet støtte.
Samtidig ligger priserne over de glidende gennemsnit med det korte tyve dages snit over det lange 50 dages snit på et tidspunkt, hvor begge snit er stigende. Dertil kommer et stigende moment og det bekræfter alt sammen den korte stigende trend, men også vores vent med salg af høst 2025 rapsfrø handelsstrategi.
Grundlæggende kom de første estimater fra USDA, der viste et større end ventet fald i arealerne med soja og i Ukraine falder arealerne med oliefrø måske også. Den ukrainske stedfortrædende landbrugsminister sagde i dag, at landbrugsministeriet venter et fald i arealerne med soja på 10 til 15 procent og en nedgang i arealerne med solsikkefrø på fem procent. Ukraine er stor eksportør af oliefrø og oliefrøprodukter til EU landene.
Elektricitet følger resten af energisektoren
Anbefaling
Den lange faldende trend er genoptaget efter brud under 50 øre og markedet har taget hul på det sidste forløb ned imod oversiden af 2020 bunden. Dernede venter en oplagt købsmulighed.
Hele energisektoren viser nu for alvor svaghedstegn og de forventninger, vi har skrevet om længe, til et generelt faldende energimarked, bliver netop nu bekræftet.
I går skrev vi om forventningerne til faldende naturgas- og kulpriser (læs mere klik her) og prisen på elektricitet viser samme tendens. Den tætte sammenhæng i energikomplekset ses blandet andet mellem elektricitet og naturgas.
I Europa er vi lige nu meget afhængige af olie, kul og gas som energikilde til produktion. Derfor har de relative høje energipriser også haft meget store negative konsekvenser for væksten i Europa, herunder særligt de store økonomier som Frankrig og Tyskland. De høje energipriser var en central del i valgdebatten forud for det tyske valg, hvor Friedrich Merz blev valgt som den nye kansler. Den tyske vækst skal boostes gennem lavere energipriser.
EU-kommissionen er ligeledes meget opmærksomme på den afhængighed på energi, vi i Europa har skabt. Derfor fremlagde de i går en række tiltag, som skal skifte olie, kul og gas ud med grøn strøm og reducerer energiomkostningerne for både virksomheder og forbruger.
Teknisk elektricitet på lange kontrakter
Prisen på elektricitet basis 2026 befinder sig i en langsigtet faldende trend siden det negative brud i 0,5 DKK i 2023. De seneste ugers prisstigninger skal ses som en lille korrektion inden priserne igen skal falde.
Dette niveau omkring 0,275 DKK er et stærkt støttepunkt, men RSI-indikatoren viser fortsat faldende moment og det samme gør en negative MACD-indikator.
Vi forventer på baggrund den grundlæggende analyse og den generelle udvikling i resten af energisektoren, at elektricitetspriserne basis 2026 skal falde til et niveau omkring 0,2 DKK.
Teknisk elektricitet på korte kontrakter
De korte kontrakter er allerede faldet til et prisniveau på 0,15 DKK, som også er et niveau vi forventer, at de lange kontrakter skal ramme.
Derfor kan det være en god ide at fastlåse indkøb af strøm på kortsigt, for dermed også at undgå præmien ved at købe på spotpris.