Dagens Update 3. maj 2022

Sælg 100 procent af høst 2022

I weekenden har det regnet i USA og der er mere vand på vej. I markedet var forventningen derfor, at de ugentlige afgrødekonditioner fra USDA ville vise en bedring i den ellers ringe vinterhvede, men det skete ikke. I stedet står 43 procent af hveden enten dårligt eller meget dårligt og de skuffende konditioner lagde fundamentet til en fast start på dagen i Chicago.

I Midtvesten og i den nordlige del af USA har det imidlertid regnet længe og det kan ses på såtempoet i majsen og vårhveden. Kun 14 procent af majsen er sået imod 42 procent på samme dato sidste år. Javel fristen for optimal såning angives til at være den 20. maj og vi har før set såning senere med godt resultat, så der er endnu ikke tale om en katastrofe. Markedet noterer sig dog, at der er mere vand på vej de næste par uger.

Imens det er vådt i Midtvesten i USA, er billedet anderledes i Europa. I Ukraine er såningen tæt ved overstået og der er kommet regn, så her står afgrøderne godt. At Ukraine faktisk har fået sået trods krigen, åbner imidlertid endnu et problem for ukrainerne. Der ligger stadig 15 til 20 millioner tons usolgt 2021 høstede afgrøder på lager og nu ser det ud til, at den næste avl trods krigen bliver god, men hvor skal de oplagre den?

På det interne ukrainske marked betales der 130,- kroner for hvede ab gård i øjeblikket og med udsigt til fyldte lagre kan det vise sig, at priserne bliver presset endnu længere ned til høst. EU landene har tilkendegivet, at de er parate til at hjælpe Ukraine og der er fremsat forsalg om, at alle ukrainske vare kan tilgå EU markedet uden afgifter og andre importrestriktioner. Spørgsmålet er så, hvad det koster at flytte de ukrainske varer til for eksempel til Danmark.

Jeg er ikke meget i tvivl, at dem der driver landbrug tæt på Ukraine, bør overveje salg til det nuværende prisniveau og det kan også vise sig, at det bliver svært at opretholde de nuværende priser i Danmark, når først der kommer mere gang i strømmen af ukrainsk korn ind i EU landene. Husk den samlede eksport ud af Ukraine i et normal år er større end eksporten ud af hele EU.

Skal en stor del af den ukrainske avl eksporteres via EU havne, skal eksporten ud af EU således mere end fordobles. Kan det lade sig gøre på et år, hvor Rusland også høster en stor avl? Der er al mulig risiko for, at vi får et overforsynet internt EU marked efter høst.

En risiko der ikke bliver mindre af, at EU landene er bagud med eksporten. De ugentlige eksportdata fra EU kommissionen viste således i dag, at der er eksporteret 21,95 millioner tons hvede i dette høstår pr den 1. maj. Samme tidspunkt sidste år, var der eksporteret 22,96 millioner tons, men 2021 høst var 17 millioner tons større end 2020 høsten.

I Rusland er der også kommet regn og der er udsigt til en russisk rekordavl, imens afgrøderne også står godt i store dele af Vesteuropa. Det er imidlertid tørt i Vesteuropa efter en periode uden regn. Temperaturerne har dog været moderate og ser vi på forventet nedbør de kommende fjorten dage, er der vand på vej til store dele af Vesteuropa og især til Øst- og Centraleuropa. Vi må dog også erkende, at kommer de lovede mm ikke i løbet af de næste par uger, bliver det kritisk for kornet i Vesteuropa.

Endelig er der en del fokus på hedebølgen i Indien. Foråret er traditionelt den varmeste periode i Indien, inden monsunregnen sætter ind i juni. I år er det ekstra varmt og det kan måske koste noget udbytte i den sidste del af vinterhvedehøsten. Det er imidlertid også sådan, at hveden modner i marts/april og høstes i april/maj i Indien, så spørgsmålet er, om det ekstremt varme vejr blot fremskynder høsten, eller om det ligefrem koster udbytte.

Teknisk skal du lægge mærke til, at priserne taber moment og det skal ses som en advarsel til den KORTE stigende trend, samt at priserne er i en stigende kile. Sådan en afsluttes ofte med et nedadgående brud ud af kilen. Bryder priserne under 370 euro, får trenden endnu en advarsel, men vi skal dog se priserne under 345/350 euro, inden den korte trend vender til faldende. Sker det, skal vi kigge tilbage imod området imellem 275 og 300 euro – Svarende til et fald på 75 til 100 euro.

At priserne vender derned omkring, betyder ikke, at de ikke kan komme igen senere i det kommende høstår, men som sælger skal du spørge dig selv, om du gider sidde i et fald på måske op til 75 kroner i håbet om, at priserne på et senere tidspunkt MÅSKE stiger til et niveau, som er ti til femogtyve kroner højere end de nuværende 235 kroner. Det kan jo blive surt tjente penge, der både koster nattesøvn og nervøs mave undervejs.

Jeg er ikke i tvivl, var det mit korn, blev høst 2022 solgt 100 procent nu og så kan man jo eventuelt genkøbe det solgte i form af futures nede i 275/300 euro området og på den måde få glæde af et nyt stigningsforløb på et senere tidspunkt

Gør klar til salg af de sidste 2022 rapsfrø

Imens tørt vejr og Vesteuropa er skidt nyt for blomstringen i rapsen, har vi set et stort nedadgående gennembrud, som sender et klart signal om, at den korte stigende trend er slut og at vi nu står overfor en periode, hvor priserne går mere ned end op.

I sidste uge så vi således brud på et stigende moment og i går brød priserne ud af en stigende kile i nedadgående retning samt under 835 og 810 euro. Den korte stigende trend er således slut og vi skal vente fald ned til 650/700 euro området svarende til et fald på 75 til 100 kroner.

På den helt korte bane skal vi dog vente lidt rebound efter det seneste fald og det kan let vise sig, at vi skal tilbage til undersiden af 850 euro eller måske lidt højere, inden priserne igen gir’ efter og går syd over. I det rebound skal vi gøre vores salg af den sidste del af høst 2022 rapsfrø.

Skal vi så også sælge høst 2023 raps? Njaa her er priserne på et andet niveau og den lange trend er stadig stigende, men der er næppe tvivl om, at august 2023 termin også vil falde noget, hvor 625 til 650 euro ligner et muligt mål for priserne i første omgang.

Om priserne herefter vender tilbage til området over 700 euro er et åbent spørgsmål, men du kan naturligvis overveje et delsalg af høst 2023 rapsfrø til de nuværende 520/525 kroner som en prissikring, men det er omvendt for tidligt at dødsdømme den lange stigende trend.

Det eneste signal vi har fået, er, at priserne nu skal et vend ned, inden de skal op igen i et eller andet omfang. Derfor giver det mening at sælge høst 2022, som ligger få måneder ude i fremtiden og til højere priser. Omvendt er det mere usikkert, om salg af høst 2023 er lige så klogt, men det er jo aldrig forkert at sikre sig en pris, der giver et positivt resultat

Sen såning i USA

Majssåningen er bagud i forhold til normal og så plejer markedet at sige, at det vil øge sojaarealerne, fordi soja kan sås med godt resultat senere end majs kan. Hmm tja bom bom det er dog sjældent, at sen majssåning har reel betydning for sojaarealet. Farmerne har lagt markplanen og her hjemkøbt dyr GMO såsæd, men det våde amerikanske vejr har naturligvis den konsekvens, at der er vand i jorden til etablering af den kommende avl.

I dag gik priserne igen ned, især på de lange terminer og der er fortsat ikke så meget at være i tvivl om. Trenden er vendt til faldende og de grundlæggende forhold taler om større sojaareal samt faldende svineproduktion. Vent med køb og hvor længe skal vi vente? Hvis vejret vil det, skal der ikke købes på lange kontrakter, før høstpresset er på sit højeste i oktober

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.