Dagens Update 5. januar 2022

Hveden presset i teknisk handel

I går lavede vi en video, hvor vi lagde strategien for køb af korn frem imod høst 2023 og også frem imod høst 2024 for dem, som er med så langt ud i fremtiden. Det fremgik af videoen, at vi er negative på den korte, men positive på den lange bane. I går gik hveden imidlertid i vejret og det har udløst en del spørgsmål og usikkerhed, men der skete ikke noget i går, som ændrer på den strategi, som blev lagt i videoen.

Hveden er brudt under 775 cent og fandt støtte i 100 dages snittet og 760 cent, men priserne holdt sig faktisk under 775 cent i går. Bryder priserne under 760 cent, går det imod området omkring eller lige over 700 cent eller cirka 715 cent.  Altså den korte trend er faldende og den korte indstilling til markedet er negativ.

At markedet korrigerer bør ikke overraske. Det har vi for det første annonceret i god tid og korrektioner i en langsigtet stigende trend er en helt naturlig del af trenden. Selv om forsyningerne nok er stramme, er der alligevel nogen, som ind imellem har noget, som de skal have solgt og det er sådan en periode, vi er i nu. Man kan også sige, at alle kender avlen nu, samt at den efterhånden er en del af priserne og nu står vi i et mellem marked, hvor markedet er fanget imellem sidste års høst og den kommende vækstsæson. Den periode giver lidt vigende priser og den nedtur skal bruges til konstruktive køb, men ikke i dag og nok heller ikke i morgen.

Vi skal købe og vi skal købe langt, fordi den lange trend er stigende, men også fordi der ikke er udsigt til en opblødning af de grundlæggende forhold. Javel det er dyrt, men hvad er dyrt? Rapsen ramte i dag 800 euro og det er faktisk 275 euro eller godt 200 kroner over gammel rekord fra 2012. Kan det ske på kornmarkedet også? Ja selvfølgelig kan det det! Jeg har været i luften med agrocom.dk i 21 år nu og en ting kan jeg med sikkerhed sige og det er, at når markederne for alvor tager fat, så overstiger bevægelserne som regel selv den mest livlige fantasi.

Stigningerne i går handlede altså om et teknisk rebound, men også om ret markante stigninger på majsbørsen i Chicago. Mandag aften nedjusterede det amerikanske private analysefirma StoneX forventningerne til den brasilianske soja- og majsavl. Sojaen blev barberet ned med ti millioner tons til 134 millioner tons, imens majsen blev skåret med tre millioner tons til 117 millioner tons. Der er ikke bedring i vejrudsigterne og både Paraguay og Argentina er også ramt af tørt vejr, så det lille overskud i årets majsproduktion på godt ti millioner tons er i færd med at fordampe i La Nina vejret i Sydamerika.

I vores handelsstrategi i går lagde vi op til, at der skal købes frem til høst 2022 i 255 euro på maj 2022 termin, at forbruget fra høst 2022 til høst 2023 dækkes af i 235 euro på december 2022 termin samt at forbruget fra høst 2023 til høst 2024 købes på december 2023 termin nede i 220 euro. Den strategi holder vi naturligvis fast i, til det modsatte er bevist. Der skete ikke noget i går, som udlukker muligheden for fald ned til de niveauer, men med vejrudviklingen i Sydamerika i baghovedet, skal vi naturligvis holde os klar og også klar til at justere strategien og dermed målet

Rapsen sætter ny rekord

Priserne på palmeolie i Malaysia og sojaolie i Chicago gik igen i vejret med støtte fra La Nina vejret. Vejr der giver tørke til sojaen i den sydlige del af Brasilien og store dele af Argentina, men også vådt vejr i palmeolie områderne i Sydøstasien. Det våde vejr forsinker høstarbejder, men det gør mangel på arbejdskraft også. En del arbejdere i plantagerne er nemlig sendt hjem på grund af coronanedlukninger.

Nu tænker du sikkert, at de nok får indhentet det forsinkede høstarbejde, men høst af palmeklaser er en løbende proces og palmen begynder ikke at danne en nye klase, inden den gamle er høstet. Vi kan måske sammenligne det med en sostald. Hvis ornen ikke kan komme til søerne på grund af vådt vejr, eller fordi den er sendt i coronakarantæne, bliver der ikke løbet søer i den periode og det får på et tidspunkt en konsekvens for antallet af fødte smågrise.

Priserne på palmeolie er igen tilbage i rekordområdet omkring 5.000 ringhit og bryder priserne over, får vi atter den lange stigende trend bekræftet. Brud over har vi, hvis palmeolien lukker en uge afgørende over 5.000 ringhit. Omvendt vil et fald og brud under 4.200 ringhit vende trenden til faldende.

På august 2022 termin på rapsfrøbørsen i Paris er priserne brudt over 575 euro og et faldende moment er erstattet med et stigende moment. Det går således igen imod 600 euro, men sandsynligvis også højere. Bryder priserne afgørende over 600 euro, som det stigende moment antyder, går det efterfølgende imod 700 til 750 cent og her får vi så en ny salgsmulighed. Bryder priserne omvendt under 550 euro, før vi ret negative tekniske signaler, men et stigende moment og de grundlæggende forhold taler imod sådan et gennembrud

Sojaen træder vande

Sojaen forsøgte at bryde over 415 dollar, men markedet kunne ikke finde momentet til et gennembrud i denne omgang og det kan ikke udelukkes, at vi måske skal se lidt handel her imellem 395 og 415 dollar frem imod januar WASDE rapporten fra USDA, som offentliggøres midt på måneden.

I Sydamerika er intet dog ændret og efter den markante nedjustering af den brasilianske avl mandag aften, må man frygte, at det blot er den første af en række sydamerikanske nedjusteringer.

Høsten er endnu ikke i gang i Brasilien og der er ikke udsigt til vejrskifte. Samtidig har vi endnu ikke set nedjusteringer i Argentina og Paraguay og her er vejret heller ikke med sojaen


2022-01-05T21:01:55+01:00januar 5th, 2022|Dagens update|