Dagens Update 5. september

Gaspriserne rasler ned – Vent med køb af gødning

Vi kommer med en opdatering af vores analyse og handelsstrategi til gødning og elektricitet i næste uge, men vi hører om gødningssælgere, som har travlt med at fortælle landmændene, at de skal skynde sig at købe gødning, fordi gaspriserne stiger. Derfor en kort forsmag på næste uges analyser med et blik på gaspriserne.

Det er helt rigtigt, at gaspriserne HAR VÆRET stigende siden foråret, ja de har dannet en såkaldt stigende kile. Vi har dog længe set faldende moment og en stigende kile bliver som regel afsluttet med et nedadgående brud ud af kilen. Det er også sket i dette tilfælde.

Gaspriserne bliver trukket ned af fladende priser på kul og råolie i sympati med økonomiske nøgletal, der taler for afmatning i de store økonomier. Gassen er således brudt under 40 euro og det gennembrud vender den helt korte trend til faldende.

Bryder priserne også under 37 euro, (det skal vi teknisk set forvente, fordi momentet er faldende og grundlæggende set ser vi faldende priser på andre energikilder samt økonomisk afmatning), er det ret sikkert, at priserne vil fortsætte ned imod 25 til 30 euro området. Gaspriserne VAR stigende, men NU er de VENDT til faldende, imens priserne på gas i USA er tæt på sit laveste set over de sidste 30 år, ja faktisk skal olie/gasfelterne i Texas betale for at komme af med gassen.

OPEC landene har nemlig i flere omgange reduceret produktionen af råolie og det har åbnet mulighed for øget amerikansk produktion af råolie, men det giver også et større udbud af gas, som enten kan laves om til LNG gas og sejles til Europa, eller ammoniak og urea der også kan sejles til de europæiske gødningsfabrikker. Den trafik får naturligvis vind i sejlene, når prisforskellen imellem det europæiske og amerikanske marked vokser som nu, hvor vores priser er steget og deres priser er i bund.

Samtidig er det også sådan, at den gas som vi ikke længere køber af russerne, bliver aftaget af kineserne til lave priser. Den billige gas har lagt pres på priserne på urea på den kinesiske råvarebørs i havnebyen Dalian. Kina er verdens største eksportør af gødning til verdensmarkedet og kineserne spiller således en afgørende rolle i den globale konkurrence på gødningsmarkedet.

Teknisk er både den korte og lange trend faldende på den kinesiske gødningsbørs og de faldende trende har sendt priserne på urea ned til oversiden af de 1.800 yang pr tons svarende til cirka 180 kroner pr 100 kg urea med et indhold af kvælstof på 46 procent, der markerede bund, inden priserne for alvor gik i vejret i 2020 til 2022.

Ny nedjustering af fransk avl

Anbefaling

Til trods for stigende lagre i USA, falder de globale lagre og faldet er størst i Europa, imens priserne er i bunden af den langsigtede handelskanal. Vi anbefaler køb på lange kontrakter helt frem til udgangen af 2025, imens sælgerne kun skal lave korte likviditetsskabende salg. 

Høstpresset er slut

Sidst i august kunne køberne købe “nabokorn” leveret direkte fra mark til priser under 140 kroner i Jylland, men høsten er i hus og dermed er de billige partier væk. Nu er køberne nødt til at gå i grovvaren og her bliver de mødt med priser, som er 20 til 25 kroner højere, eller skrevet med andre ord så er høstpresset slut. Det kan også ses på priserne på børsen, som er gået i vejret i september.

Grundlæggende var der i dag støtte fra nye nedjusteringer af den franske avl, hvor sammenslutningen af hvededyrkere vurderer avlen til 26 millioner tons eller 26 procent lavere end sidste års hvedeavl, men også fra Ukraine, hvor der trues med at hæve transporttaksterne på intern transport af korn. Ukraine er i øjeblikket prisførende i markedet, fordi mange sælgere presser på med salget af frygt for, at eksporten måske atter bliver udsat for forhindringer på grund af krigen.

Teknisk Chicago hvede

I går brød hveden i Chicago over 575 cent og i dag blev der handlet ved oversiden af netop 575 cent i teknisk funderet handel efter gennembruddet i går. I forvejen er priserne brudt over 550 cent og der bør ikke være tvivl om, at vi har set bunden i denne omgang.

Det bliver i øvrigt bekræftet af et stigende moment, men det er gået hurtigt opad i de sidste par uger og en korrektion tilbage til oversiden af 550 cent bør ikke overraske. Hvis den kommer, skal den blot ses som en købsmulighed for dem, der endnu ikke har købt.

Bryder priserne også over 5595/600 cent og over 100 dages glidende gennemsnit vender trenden til stigende og i givet fald er det ret sikkert, at priserne efterfølgende vil gå imod området imellem 750 og 800 cent – Dog med modstand i 650 cent på vejen derop.

Bryder priserne med tiden også over 800 cent, vender den lange trend tilbage til stigende og i givet fald skal vi gense 1.350 cent – Dog med modstand i 975 cent på vejen derop. Brud over 800 cent bliver dog næppe et tema i 2024 med mindre krigen i Ukraine atter rammer eksporten af korn ud af Sortehavet, eller der bliver alvorlige problemer med etableringen af næste avl på grund af for eksempel fortsat vådt vejr i Vesteuropa og/eller fortsat tørt vejr i Østeuropa.

Teknisk Paris hvede

Imens hveden i Chicago har været tilbage i bundområdet fra i foråret imellem 525 og 550 cent, formåede den europæiske hvede ikke at falde så dybt, men bortset fra det er billedet i Paris ikke meget anderledes end i Chicago. Den faldende trend er brudt, men vi kan ikke udelukke, at priserne MÅSKE falder tilbage imod 212/215 euro, inden de fortsætter op.

Når de fortsætter op, vil brud over 235/240 euro vende den korte trend tilbage til stigende med mål oppe i 255/275 euro området og brud over 275 euro vender den lange trend til stigende. I givet fald skal vi efterfølgende imod 310 euro, men også imod området imellem 365 og 435 euro med tiden.

Man må også forvente, at når priserne først bryder over 275 euro og således indleder rejsen tilbage til høje niveauer, så finder vi den efterfølgende bund i området over 250 euro – Eller skrevet med andre ord så er brud over 275 euro engang ude i fremtiden også ensbetydende med, at priserne under 250 euro skal findes i historiebøgerne efterfølgende. Det lyder voldsomt og ja det gør det, men udviklingen i omkostningerne i produktionen er tilsvarende voldsom.

Sojaolie op skrå ned

Anbefaling

Sojaen i USA er langt inde i den kritiske del af vækstsæsonen og den står godt, men i Brasilien rykker vækstsæsonen tætter på og der er behov for regn. Teknisk er vi tæt på bunden af handelskanalen, imens dollaren også er billig. Vi anbefaler derfor, at du bruger de kommende uger på at dække dit forbrug af frem imod efteråret 2025

Tørt sojavejr

I de sidste par uger har priserne på sojabønner fundet lidt støtte i udsigten til en tør afslutning på vækstsæsonen i USA. Den seneste afgrøderapport fra USDA viste dog, at sojaen stadig har det rigtigt godt og at 13 procent af avlen taber blade/modner. Tørt vejr kan således være med til at sikre en problemfri og hurtig høst.

Sojaskråen har fået yderligere støtte, fordi priserne på canadiske rapsfrø droppede, efter Kina har åbnet en antidumping sag imod candiske rapsfrø og de fald har trukket sojaolien med ned. I dag sluttede nedturen imidlertid for de candiske rapsfrø, imens sojaolien hoppede i vejret med 2½ procent og sojabønnerne blev sat under pres af, at der nu er gang i den tidlige høst af sojabønner i USA. Højere priser på sojaolie og lavere priser på bønner er lig med massivt pres på skråen, fordi sojabønner = sojaolie + sojaskrå.

Teknisk Chicago sojaskrå

Den korte trend er faldende efter brud under 365 dollar og den lange trend vendte til faldende, da priserne brød under 385/400 dollar. Efter priserne brød under 325 dollar, fik vi atter både den korte og lange faldende trend bekræftet.

Priserne fandt dog ikke overraskende støtte i 300 dollar og vi har nu set den klassiske korrektion, hvor priserne korrigerer efter et gennembrud – I dette tilfælde tilbage til 325 dollar. Her møder priserne nu massiv modstand og lukker ugen her eller lavere, får vi det nedadgående gennembrud bekræftet og således også den korte og lange faldende trend. Javel vi er i bunden af den lange handelskanal og vi skal således købe, men vi skal altså stadig skynde os langsomt med at få det gjort.

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.