Dagens Update 7. november

Præsidentvalg giver usikkerhed for renten

Anbefaling

De økonomiske nøgletal viser nu klare tegn på afmatning og de store nationalbanker begynder at sænke renterne, imens vi får tekniske gennembrud, der viser, at renten faktisk skal ned. Vi kan kun gentage, at det er tid til at lægge om i variabelt forrentede lån.

Donald Trump som ny præsident – hvad betyder det?

Donald Trump er valgt som USA næste præsident, hvilket har skabt røre og bekymring i Euroland. Trump er republikaner og er gået til valg på en meget slap pengepolitik. Han vil give skattelettelser til virksomheder og de velhavende i USA, men også skattefriindkomst på sociale ydelser.

Det politiske udsyn på inflation og økonomi er interessant for Euroland. Trumps tidligere udtalelse ”Drill, baby, drill” er tilbage i fokus, for olieproduktionen skal øges for at sænke forbrugerpriserne (da olie og energi udgør en betydelig andel af forbrugerprisindekset) og dermed gøre leveomkostningerne for Amerikanerne mindre.

En direkte påvirkning på den europæiske økonomi er udsigten til en stram handelspolitik. I Trumps første præsidentperiode stoppede han den amerikanske frihandel og Trump ønsker at øge tolden på udenlandske varer med yderligere 10-20%. Europa er meget afhængig af udenlandshandel og højere skatter kan sænke den europæiske vækst og potentielt skubbe Europa ud i en industriel recession.

Den største procentdel af toldskatterne skal ramme produkter fra Kina og det vil også få store problemer på en i forvejen haltende Kinesisk økonomi. Kina er desperat efter at få økonomien i gang igen og derfor vil de søge andre markeder at sælge deres produkter. Og det er heller ikke gode nyheder for den europæiske økonomi.

Summa summarum så ønsker Trump at gøre ”America great agian” – ikke den globale økonomi og det betyder, at Europa står svagere og mere udsat nu. Investorer indregner de potentielle risici ved, at Trump er tilbage ved magten, hvilket ses på obligationspriserne, men i høj grad på aktiepriserne.

Nyeste data: PMI-indekset og inflation

Forretningsaktiviteten i euroområdet forblev stabil i oktober måned. Serviceindustrien viser stabil vækst med et PMI på 51,6 sammenlignet med 51,4 i sidste måned. Modsat falder efterspørgslen efter tjenester, hvilket sender PMI fra 49,7 til 49,2 i oktober måned. I lang tid har den tyske økonomi vidst svaghedstegn, men den franske økonomi viser lige nu de største svaghedstegn.

Erhvervstilliden er en anden vigtig parameter til at vurderer den økonomiske situation i Europa. Indekset er faldet i oktober og det indikerer, at de europæiske virksomheder selv vurderer fremtidsudsigterne som dystre og svære.

Inflationen i Euroland er i den seneste måned steget, hvilket mest skyldes højere fødevare- og energiomkostninger. Stigningen i inflationen holder de europæiske pengepolitikker på den høge-agtige sti, hvorfor flere og hurtigere rentenedsættelser ikke længere er en debat blandt økonomer og politikere længere.

Teknisk renten på dansk statsobligation

De usikre markedsforhold har også vist sig i renteudviklingen på en europæisk statsobligation. Teknisk befinder renten på en 10-årig dansk statsobligation sig forsat i en nedadgående trend, men i de seneste uger har den korrigeret opad.

Seneste uge har formeret sig som en doji, som testede niveauet ved de 50-dagsglidende gennemsnit. Markedet er usikkert på retningen og på effekterne af den økonomiske (og politiske situation). Momentindikatoren bevæger sig forsat i en langsigtede faldende trend med korte opadgående trends, som også afspejles på rentekurven.

Niveauet omkring de 2,25%/ 2% er et vigtigt støtte niveau for renten på en 10-årig dansk statsobligation. Formår renten at bryde under dette niveau, bliver den faldende trend for alvor bekræftet og vi skal se imod et renteniveau på en 10-årig dansk statsobligation omkring de 1,5%/ 1%.

Teknisk prisen på en europæisk statsobligation

Usikkerhederne i den europæiske økonomi og renteudviklingen påvirker også prisen på europæiske obligationer. Teknisk befinder prisen på en europæisk statsobligation forsat i den opadgående handelskanal.

I de seneste uger har vi set en nedadgående korrektion, som indtil videre har fundet støtte i området omkring 131 kroner. Lukker ugen på dette niveau, så indikerer det, at prisen på en europæisk statsobligation vil forsætte sin stigende trend. Det er dog for tidligt at udelukke yderligere fald og i så fald renterne tilsvarende stige.

Momentindikatoren bevarer dog sin langsigtede trend, hvilket tyder på, at de europæiske statsobligationer finder støtte i nuværende område.

Baseret på den grundlæggende og tekniske analyse forventer vi forsat, at renten vil falde på længere sigt. Vi anbefaler derfor forsat at ligge i variabelt lån

Raps tester 525 euro

Anbefaling

Raps- og palmeolie går i vejret og rapsen er brudt over 475 euro. Dermed er rapsen ude af det limbo, som den har været i det sidste halve år og nu kigger vi imod 500/525 euro og sandsynligvis højere. Køberne skal købe og sælgerne skal afvente. 

Sojaolie stiger

Priserne på sojaolie er brudt over 42,50 cent og det gennembrud vender den korte trend til stigende. Efter lidt korrektion i kølvandet på gennembruddet, er sojaolien atter på vej imod 50/53,50 cent. Bryder priserne over 53,50 cent, vender den lange trend også til stigende og i givet fald er der lang vej opad for priserne i løbet af 2025 og 2026. I den forbindelse skal du lægge mærke til, at momentet er stigende, men også at vi allerede har set tilsvarende gennembrud på palmeolien.

Raps tæt på gennembrud

Ja faktisk har vi også set tilsvarende gennembrud over 1.100 euro på rapsolie, der vender den lange trend til stigende for rapsolien og nu tester rapsfrøene den tilsvarende modstand i 525 euro. Bryder rapsfrø over 525 euro på løbende 2. position, vender den lange trend til stigende og i givet fald går det efterfølgende imod 575 til 620 euro området i løbet af det næste halve år.

Og priserne bryder over. Som sagt er palme- og rapsolie allerede brudt opad og det samme gælder for priserne på solsikkefrø. Dertil kommer, at momentet er stigende på rapsfrøbørsen.

Vi taler med kornsælgere, der er bekymret for hvedepriserne efter den seneste korrektion, som de tænker har varet vel længe. Der var også bekymring for rapsfrøpriserne i perioden fra juni til starten af september, hvor rapsen også korrigerede tilbage til 450 euro. Det halve af 450 euro er 225 euro og her står hveden lige nu efter en tilsvarende korrektion.

Dollaren faldt igen

Anbefaling

Lagrene i Europa falder til sit laveste i nyere tid. På samme måde falder lagrene af både hvede og korn i alt i de store globale eksportnationer. Teknisk er trenden vendt til stigende og det er nu ret sikkert, at priserne skal i vejret i de kommende måneder. Køb, hvis du ikke har og vent med at sælg

Stort eksportsalg

På hvedebørserne blev dagen indledt højere efter stigninger i går, men markedet kunne ikke finde momentet til at sende priserne afgørende i vejret og det lokkede sælgerne tilbage i markedet hen over eftermiddagen.

Markedet havde imidlertid også svært ved at finde sælgerne til at sende priserne afgørende ned under henholdsvis 225 euro i Paris og 580 cent i Chicago. Grundlæggende fandt priserne støtte i stigende priser på majs i kølvandet på ret massivt eksportsalg ud af USA. I sidste uge blev der således solgt 2,8 millioner tons US majs til senere eksport og til dato er der solgt 28,6 millioner tons majs imod 19,3 millioner tons på samme tidspunkt sidste år. Det går også rimeligt med salget af hvede, der er nået 13,9 millioner tons imod 11,7 millioner tons sidste år.

Korrektioner er ikke usædvanlige

Vi taler med en del på vores Hotline, som er utrygge ved udviklingen på hvedebørserne efter den seneste korrektion, men korrektioner er en helt almindelige og er en naturlig del af et større prisforløb. I foråret 2019 lå priserne i 420 cent, men brød senere over 475 cent på børsen i Chicago og den korte trend vendte til stigende.

Den lange trend vendte til stigende, da priserne brød over 590/600 cent og tre år senere ramte priserne 1.350 cent svarende til godt en tredobling af priserne. På rejsen op fra 420 cent til 1.350 cent korrigerede priserne otte gange og de fleste af de korrektioner var væsentligt større end den nuværende.

Efterfølgende brød priserne under 975 cent i sommeren 2022. Den lange trend vendte tilbage til faldende og priserne fortsatte ned til 525 cent, som de ramte i foråret. På vejen ned korrigerede priserne fire gange og alle korrektioner var væsentligt større end den nuværende. Ja faktisk kan man sige, at målt i tid korrigerer markedet mere, end det går med trenden, men i de korte perioder, hvor priserne går med trenden, flytter priserne sig langt mere end i perioderne med korrektion. En stigende trend er ikke priser der bare stiger og stiger dag efter dag, uge efter uge og måned efter måned, men en stigende trend er en serie af stigende bunde efterfulgt af tilsvarende stigende toppe.

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.