Færre svin i USA

September svinetællingen i USA viste, at der var 79,1 millioner svin den 1. september i USA. Det er en procent mere end i september 2019, men også en procent mindre end i tællingen fra juni 2020.

Omvendt blev der talt 6,33 millioner dyr, som var taget fra til til produktion – Altså søer, polte, orner og så videre. Det er to procent mindre end for et år siden, men marginalt mere end i juni tællingen.

72,8 millioner dyr og det er jo resten, var taget fra til markedet, som USDA kalder det. På dansk må det jo være det vi kalder slagtesvin. Det er en procent mere end for et år siden, men også en procent mindre end i juni tællingen.

I perioden fra juni tællingen og til september tællingen blev der produceret 35,1 millioner slagtesvin og det er tre procent mindre end i samme periode sidste år. Antallet af søer der har farret i perioden, var 3,18 millioner dyr og det er også tre procent mindre end i samme periode sidste år. det gennemsnitlige antal gide pr kuld var 11,04 grise i perioden eller lidt mindre end de 11,11 grise pr kuld, som blev talt i samme periode sidste år.

Det ser således ud til, at det covid-19 ramte marked i foråret, hvor priserne var en tur under seks kroner pr kg rent faktisk har haft en effekt på produktionen i USA og det på et tidspunkt, hvor den amerikanske eksport går meget frem i sympati med handelsaftalen imellem USA og Kina.

Som det fremgår af de ugentlige eksportsalgsdata fra USDA, ligger det amerikanske eksportsalg 514.000 tons højere i år end på samme tid sidste år og det er Kina, som er den helt store indkøber til amerikansk svinekød. Bemærk også, hvordan kineserne har drevet eksportsalget af majs og soja i vejret. Man kan selvfølgelig undre sig over, at kineserne køber så meget soja og majs, når Kina er ramt af svinepest og på et tidspunkt, hvor de kinesiske lagre med majs udgør 62 procent af de globale lagre.

Spørgsmålet er dog, hvad de lagre reelt set består af og om de er så store, som USDA gerne vil gøre dem til. Samtidig er det kinesiske forbrug gået markant i vejret netop på grund af svinepest. Sådan noget vrøvl tænker du måske, men nej det er det ikke. Den kinesiske regering har nemlig forbudt madaffald til svinefoder og da omdannelse af madaffald til svinefoder faktisk var en hel industri i Kina, ja så er den aktivitet lukket og kineserne er blevet tvunget til at fodre grise på samme måde, som vi gør i vores del af verden.