Før rapport handel

På hvedebørsen i Paris blev der handlet i begge retninger i dag i tilbageholdende handel efter stigningerne i går. Den form for handel viser, at markedet er i tvivl. Priserne er nemlig steget en del i den seneste periode, mest fordi markedet frygter, hvad Putin kan finde på, men på den anden side strømmer kornet fortsat ud af Ukraine og imens er eksporten ud af USA og til dels EU aftagende.

Samtidig offentliggør USDA deres september WASDE rapport i morgen og kigger vi i historiebøgerne, ser vi, at netop september rapporten er en af de helt store rapport målt på de efterfølgende prisudsving. Rapporten kaldes således den store lagerrapport og det gør den, fordi den kommer med et tal for de amerikanske lagre den 1. september og netop 1. september er første dag i det nye majs og soja høstår. Rapporten viser dermed, hvor meget “gammel” majs og soja, der ikke er solgt og som så skal sælges i det kommende høstår.

Til usikkerheden kommer, at hveden står på et teknisk set meget afgørende stade. Trenden på hvedebørsen i Chicago er vendt til faldende efter brud under 1.050 og 960 cent samt efter brud under 100 dages glidende gennemsnit. Stigningerne i den seneste periode har imidlertid sendt priserne tilbage til undersiden af toppen og undersiden af 100 dages snittet og var det ikke for Putin faktoren, skal vi forvente, at priserne bliver afvist her og at den faldende trend således bliver genoptaget. En forventning vi får bekræftet af, at momentet er faldende.

Kigger vi på det lidt længere perspektiv på ugegrafen og på priserne på hvedebørsen i Paris, er trenden her vendt til faldende efter brud under 355/365 euro området og en stigende trendlinje er samtidig brudt, imens priserne også er brudt under 100 dages snittet. Igen har vi set den klassiske korrektion, som løfter priserne tilbage til undersiden af 100 dages snittet og bagsiden af den stigende trendlinje samt undersiden af toppen fra tidligere på året.

Vi skal også her vente en afvisning af priserne og at den faldende trend bliver genoptaget med et brud under 300 euro senere på høståret efterfulgt af et fald ned imod 235 euro i løbet af 2023 – Dog med støtte til priserne på vejen ned i 260 og 280 euro. Javel vi skal naturligvis have respekt for Putin faktoren, men den her bevægelse skal ses som en gylden salgsmulighed og ikke som en anledning til at gå i køberpanik.  Bemærk også her et faldende moment, der antyder, at vi stadig skal se meget mere nedadgående.

På majsbørsen i Chicago ser vi faktisk samme bevægelse efter en top i området over 700 cent, hvor priserne vender tilbage til undersiden af toppen og undersiden af 100 dages snittet samt tilbage til bagsiden af en stigende trendlinje. Her ser vi også faldende moment, som antyder, at der er mere nedadgående i vejret.

Forskellen i forhold til hveden er dog, at priserne er blevet afvist ved undersiden af 700 cent de sidste par uger og at vi i denne uge ser lidt fald. Vi skal dog se brud under 655 cent, inden vi kan slå en streg under en teknisk afvisning og således med stor overbevisning i stemmen sige, at vi igen skal imod 565 cent og sandsynligvis også 400 til 450 cent i løbet af 2023.

Vi kan slutte den her teknisk rundtur af med at tage et smut til Brasilien og majsen FOB Paranaqua. Her ser vi på samme måde en top i området over 310 dollar og at priserne har brudt en stigende trendlinje samt at momentet er faldende. I de seneste uger har de brasilianske majs også foretaget en korrektion tilbage til undersiden af 310 dollar og 100 dages glidende gennemsnit samt tilbage til bagsiden af den stigende trendlinje.

Bemærk også her, at priserne ligefrem er faldet i denne uge og pilen peger således ned imod 200 dollar. Falder vi derned, kan spanierne have brasiliansk majs i deres havne til cirka 175 kroner og det er så den majs, som den danske eksporthvede skal konkurrer med på det interne marked i EU landene.

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.