Gennembrud for russiske hvede

Hvedeeksporten ud af Rusland faldt til 334.000 tons i ugen der sluttede den 21. november, viser de ugentlige eksportdata fra Rusland. Det er den laveste eksport på en uge siden lavsæsonen før høst.

Faldet i eksporten skal givetvis ses i lyset af, at en stigende rubel i kombination med lave priser på EU hvede har holdt hvedepriserne i EU under de russiske i de seneste måneder.

De markeder som ligger tættest på Rusland, køber stadig russisk, fordi fragtomkostningerne fra EU landene gør det svært at være med for EU eksportfirmaerne, men på de længere destinationer kan den russiske hvede ikke konkurrer med hvede fra EU landene.

Den russiske hvede er kort og godt for dyr sammenlignet med EU hvede og derfor mister russerne markedet. Nu kunne man blive fristet til at tænke, at de russiske priser skal ned, så Rusland kan genvinde sin position på markedet, men i stedet for prisfald, er priserne på Sortehavshvede på børsen i Chicago gået i vejret.

Vi står således med en situation, hvor Rusland overgiver markedet til deres konkurrenter på et tidspunkt, hvor deres priser går i vejret. Det ser således ikke meget ud til, at Rusland er særligt bekymret over, at deres eksport falder og det antyder måske, at de ikke har eksportegnet hvede i samme mængder som sidste år.

Jamen det kan jo ikke passe, når man kigger på USDA estimaterne og estimaterne andre steder fra, tænker du måske. Rusland havde en god høst i områderne langs Sortehavet, men i provinserne Volga og Sibirien regnede det voldsomt igennem hele høstperioden, så måske den faldende eksport i kombination med stigende priser handler om, at hveden i de provinser ikke er egnet til eksport og måske høsttabet på grund af det våde vejr har vejret større end tidligere antaget.

Det korte af det lange er, at Rusland er i færd med at “prise” sig ud af markedet og teknisk får vi billedet bekræftet.

På hvedebørsen i Chicago er hveden fra Sortehavet brudt over 190 euro svarende til toppene fra oktober og tidsligere i november og det er et fortsættelsessignal. Nemlig fortsættelse af den korte stigende trend, som blev etableret efter brud over 175 euro og over 100 dages glidende gennemsnit tidligere på året.

Den korte stigende trend bliver bekræftet af, at det korte 50 dages snit er brudt op igennem det lange 100 dages snit på et tidspunkt, hvor begge snit er stigende. Der er således dannet et guldkryds og man kan så spekulere på, hvorfor sådan et kryds hedder det. Samtidig er et faldende moment brudt og momentet er nu stigende – Det bekræfter også den korte stigende trend.

Korrektionen i oktober og november i området imellem 185 og 190 euro kan meget vel være “halvvejs” korrektionen og hvis det er tilfældet, skal priserne imod cirka 200/205 euro nu. Det passer i øvrigt meget fint sammen med, at der er en del modstand i området imellem 195 og 205 euro. Har du noget salg, som skal foretages i forbindelse med årsskiftet, så kunne det jo være her, at du får en god salgsmulighed.

At der er modstand, er dog ikke ensbetydende med, at vi finder det endelige mål her, men man skal som minimum påregne en del handel i intervallet imellem 195 og 205 euro – lidt som vi har set en del handel imellem 185 og 190 euro i oktober og november – inden priserne eventuelt bryder over.

I nedadgående retning skal vi i den nuværende situation holde øje med 185 euro. Brud under her vender den korte trend tilbage til faldende med mål i 170/175 euro og bryder priserne under her, får vi også et signal om, at Rusland har hvede i overskud og er nødt til at købe sig tilbage i markedet, men teknisk set er en bevægelse op imod +/-200 euro langt mere sandsynlig end et drop til 170/175 euro – Altså bruddet over 190 euro bekræfter vores positive tilgang til hvedemarkedet, men bryder priserne imod forventning under 185 euro, så får den et skud for boven.

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.