God efterspørgsel støtter hveden

Imens amerikanerne holdt lukket, så de kunne forberede kalkunen til Tanksgiving Day, blev hveden på børsen i Paris sendt lidt ned fra dagens start efter en svag afslutning på dagen i Chicago i går aftes.

På det fysiske marked i Europa steg priserne på foderhvede basis frit om bord Østengland med to kroner til 135 kroner og møllehveden basis frit om bord Nordfrankrig gik op med en krone til 137 kroner.

Omvendte faldt den fysiske hvede basis leveret Nordtyskland med en krone til 139 kroner og hvad betyder det så for dig? Ja prisforskellen imellem det jyske franko leveret marked og det Sjællandske frit om bord marked er i færd med at snævre sig ind.

Dermed må man forvente, at forskellen i hvedepriserne i Øst- og Vestdanmark bliver mindre. Den engelske foderhvede sælges jo i konkurrence med blandt dansk foderhvede til køberne i for eksempel Benelux-landene eller på den Iberiske halvø, så der er tæt ved at være prislighed imellem priserne basis leveret på havn i Østengland og engrospriserne i Danmark basis leveret havn på Sjælland. På samme måde handles der dansk og tyske hvede hen over grænsen og der er således også tæt sammenhæng imellem den tyske hvedepris basis leveret i Nordtyskland og den danske frankopris på engrosmarkedet.

Den faste tone på det fysiske marked fjernede presset på hveden i Paris og et lille fald blev afløst af lidt stigninger. Vi bliver spurgt, om hvordan forløbet bliver på december termin her op til terminsafslutningen.

Det kan man naturligvis kun gætte på, men det er jo sådan, at bliver kontrakterne ikke handlet tilbage igen inden terminsudløb, overgår de til fysisk aftagelse/levering og derfor er det ofte prisforskellen imellem det fysiske marked og børsprisen, som afgøre retningen i de sidste dage op til terminsafslutningen. Her ligger de fysiske priser som beskrevet i 137 kroner frit om bord og december handles til 182,75 euro svarende til 136,15 kroner basis leveret på havnen i Rouen. Der er således tæt ved prislighed imellem børsen og den fysiske pris, så vi forventer ikke, at vi ser store forskydninger på december terminen isoleret set i forhold til de andre terminer.

Omvendt reagerede markedet ikke meget på, at det russiske landbrugsministerium nedjusterede den russiske høst markant med tre millioner tons til 75 millioner tons. USDA, Sovecon og IKAR estimerer avlen imellem 74 og 75,5 millioner tons, så man kan sige, at landbrugsministeriet blot tilpasser deres estimat, men kan også sige, at konsensus nu er, at russerne har avlet små 75 millioner tons imod godt 72 millioner tons sidste år. Omvendt faldt lagrene med fire millioner tons sidste år på grund af en høj eksport, så avl plus lager er marginalt mindre i år end sidste år. Spørgsmålet er så, om der er høstet eksportkvalitet i Volga og Sibirien efter en ekstremt våd høst på de kanter.

Teknisk er hveden i Paris på løbende 2. position midt i en meget afgørende test, som får stor betydning for retningen i de kommende fire til otte uger. Priserne støder nemlig hovedet imod de 185 euro, som markerer seneste top i markedet og bryder priserne over skal vi teknisk set vente stigninger imod området lige under 200 euro.

Kan priserne omvendt ikke bryde over, men bryder de i stedet under 178,50 euro, skal vi igen kigge imod området omkring eller lige under 170 euro. Brud under 178,50 euro udløser således et salgssignal, eller har du købt futures, så skal de stop loss ligge i cirka 178 euro.

Men hvad gør priserne? Tja det er jo svært at spå om fremtiden, men bemærk at et faldende moment er brudt og at momentet nu er stigende. Det taler for et opadgående gennembrud. Bemærk også, at de fysiske priser både frit om bord Nordfrankrig og basis leveret i Østengland er brudt over henholdsvis 133 og 130 kroner svarende til samme modstandsområde. Vi har således set gennembruddet på det fysiske marked og som det fremgår af december terminen ovenfor, er vi også meget tæt på det tilsvarende gennembrud på forreste termin. Endelig har vi også set opadgående gennembrud på den fysiske hvede basis frit om bord den Mexicanske Golf og Sortehavet, så det er vel mest sandsynligt, at priserne på børsen i Paris bryder over 185 euro for at gå imod små 200 euro.

Her er der imidlertid stor modstand, så det er måske her, at man skal overveje at lave et salg af den mængde, som skal være solgt på denne side af foråret. At der er modstand udelukker dog ikke, at priserne ikke kan gå højere, men vi får næppe et gennembrud over 200 euro i første forsøg.

I stedet skal man som minimum påregne en del handel i intervallet imellem 185/190 og 200 euro, inden gennembrud måske kommer og nå ja kigger man på de fysiske priser basis den Mexicanske Golf, som vi gjorde i går, så ser det faktisk ud til, at der kan være et stort prisopsving på vej i løbet af første halvdel af 2020’erne.

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.