USDA har været tilbageholdende med at justere hvedeforbruget ned i deres månedlige WASDE rapporter og i deres juli rapport blev forbruget af hvede i dette høstår sat til 784 millioner tons imod 790 millioner tons året før, men handelsdata fra flere store importnationer antyder, at faldet sandsynligvis bliver langt større.

Lande som Brasilien, Ægypten, Indonesien og Kina har således alle skåret hårdt i importen af hvede og svinetællinger fra EU viser, at den europæiske svineproduktion er i frit fald. Det er den også i Kina, men her fodres primært med majs.

Problemet for hvedeimporten er, at mange af de store importnationer er fattige lande, hvor forbrugerne er nødsaget til at vælge det billigste alternativ, når priserne går i vejret. Priserne på ris er ikke steget i samme omfang som hvedepriser, så i mange lande spises der mere ris og mindre brød, men kødforbruget er også ramt af de høje priser. Endelig er der en række lande i især Østafrika, hvor brød nu er en by i Rusland og hvor befolkningerne igen er tilbage på majsvælling eller måske slet ingenting.

Reuters har lavet en undersøgelse blandt de førende handelshuse i verden og holdt den op imod USDA´s estimater for forbrugsudviklingen set over de seneste 50 år. Får handlen ret i deres forventninger til hvedeforbruget i dette høstår, falder det med cirka fem procent eller små 40 millioner tons imod USDA´s seneste forventning om et fald på blot seks millioner tons. Der kan således være mange nedjusteringer af forbruget i vente i de kommende måneders WASDE rapporter fra USDA. Rapporter der heller ikke har taget højde for det gode vårhvedevejr i Nordamerika og rekordavlen i Rusland endnu.