Hveden mødte modstand

I går skød hvedepriserne igen i vejret og stigningerne blev fulgt op med yderligere stigninger i dag, men hveden i Chicago mødte modstand i 725 cent i sympati med eksportsalgs data fra USDA, som var fine uden at være prangende.

I Paris mødte hveden på de lange terminer ligeledes modstand i 245 euro området og vi har således endnu ikke det opadgående gennembrud, som endegyldigt afslutter de seneste ugers korrektion.

På den korte december termin er priserne omvendt brudt over 250 euro og her har vi så en afslutning på korrektionen. Bemærk hvordan trenden i spreaded (prisforskellen) imellem december og maj termin er i optrend efter brud over nul euro og den stigende trend i prisforskellen blev bekræftet efter brud over 6,25 euro. (Grafen nederst viser hvede på maj (grøn) og december (rød) termin samt prisforskellen imellem de to terminer (sort))

Det ser således ud til, at vi igen får et “run up” på den helt korte termin frem imod terminsafslutningen i december og det ser stadig ud til, at der er mangel på hvede til hurtig levering, imens køberne ikke har lyst til at dække sig af på de lidt længere terminer – Eller skrevet med andre ord så bliver der købt fra hånden og i munden, men der bliver ikke købt til afdækning af forbruget ud i fremtiden.

Jeg kan godt forstå, at køberne har svært ved at låse en pris på lange terminer, som ikke giver dem det ønskede dækningsbidrag i produktionen. Problemet er bare, at de så hele tiden havner i en situation, hvor de bliver tvunget til at købe den dyre hvede på de korte terminer og samtidig afskærer de sig fra at købe den billigere hvede på de lange terminer.

På majsbørsen satte priserne sig lidt efter stigningerne i går dels i sympati med eksportsalgs data, som ikke var overvældende og dels efter de seneste vejrmeldinger, som lover mere varmt og tørt vejr til majsbæltet i USA. Der er ikke mange dråber vand på vejrkortene de kommende fjorten dage og dagtemperaturerne kommer pænt over tyve grader – Det rimer på godt høstvejr til først sojaen og derefter majsen, så en rekord hurtig høst i USA er stadig inden for rækkevidde.

På samme måde fortsætter det tørre og ekstremt varme vejr i Sydamerika. I den sydlige del af Brasilien og i Argentina er landmændene langt fremme med at så vårmajs efter regn tidligere på måneden, men det tørre vejr er også vendt tilbage til de områder. I de centrale og nordlige afgrødeområder i Brasilien skal sojaen i jorden, men det har ikke regnet meget og der er ingen vand i vejrprognoserne. Det er et problem for sojasåningen, men også for vintermajsen som sås efter soja. Soja kan sagtens sås senere, men jo længere såningen trækker ud, jo større risiko er der for, at vintermajsen ikke bliver etableret ordentligt, inden tørtiden sætter ind i 2022. Så sen sojasåning er reelt set et større problem for vintermajsen end for sojaen.

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.