Hvorfor stiger hveden?


Hvorfor stiger hveden?

Jeg møder mange, som undrer sig over, at hvedepriserne har rundet 130 kroner og nu er stærkt på vej imod 135 kroner, ja der er faktisk lavet handler i sidste uge både i Øst- og Vestdanmark til 135 kroner basis ab gård, men hvorfor de stigninger?

Først på året blev vi fortalt, at majsarealerne ville stige i EU, Ukraine og USA, men også i Sydamerika, hvor Brasilien fælder regnskov i rekordtempo. Samtidig ramte covid-19 forbruget af ætanol i USA, imens afgrøderne fik en god start på vækstsæsonen i en række af de store majsnationer, men siden er det gået ned ad bakke for majsforsyningerne.

Det har nemlig vist sig, at de amerikanske lagre med majs var mindre end først antaget og at arealerne i især USA ikke steg i det omfang, som det så ud til i foråret. I den sidste del af vækstsæsonen blev de store områder omkring Sortehavet ramt af tørke og flere vigtige majsstater i USA har også haft en vanskelig afslutning på vækstsæsonen.

Det har sendt det billige alternativ til hvede, nemlig majs, i vejret og den ukrainske majs ramte således 230 dollar frit om bord i går svarende til 205 euro. Det er næsten samme pris, der handles hvede til i Nordvesteuropa og der er ikke dækning for transporten af majsen fra Ukraine til de europæiske foderfabrikker.

Hvedeavlen i EU er imidlertid faldet markant og forventningen har længe været, at den lavere hvedeavl ikke var noget problem, fordi EU foderfabrikkerne bare kunne importere billigt majs fra verdensmarkedet i stedet. Det billede har imidlertid ændret sig. I stedet for at importere billig majs er foderfabrikkerne blevet tvunget til at gå i hvedemarkedet, hvor der nu er kamp om den mindre EU hvedeavl.

Faktisk er det sådan, at i oktober WASDE rapporten fra USDA var forventningen, at EU landene skulle eksportere 25 millioner tons hvede og i stedet importere 25 millioner tons majs, men med det nuværende prisforhold imellem hvede og majs, er det ikke længere interessant at “bytte” møllehvede med fodermajs på verdensmarkedet og EU kornmarkedet står således med en markant ændret forsyningssituation.

I den forbindelse skal du huske, at det markedet handler på basis af nu, er fakta og ikke frygt. Hveden er høstet og majsen er også tæt på at være i hus. Stigningerne er dermed ikke baseret på en frygt for afgrødeskader – en frygt der forsvinder igen, hvis det begynder at regne – men i stedet er stigningernes fundament skuffende høstresultater og en majsbunke der ikke står mål med de flotte forventninger tidligere på året.

Javel der kommer en dag, hvor den her situation er kalkuleret ind i priserne og hvor stigninger bliver afløst af turbulent handel på et relativt højt niveau, men vi kommer ikke til at se lave priser på denne side af den næste høst, der levere store forsyninger af korn til markedet.

Spørgsmålet er så, om det bliver 2021 høsten, eller om den gode høst først kommer på et senere tidspunkt. Ja det er for tidligt at spå om, men der er ingen tvivl om, at hveden i Rusland og USA er etableret under vanskelige forhold, men det er jo før set uden det har været en katastrofe i høst.

 


Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.