Lavt eksporttempo presser hveden

Ugen blev indledt med nyt fald på hvedebørsen i Chicago efter fredagens markante drop. I sidste uge så vi først stigninger på grund af frygt for at eksporten ud af Sortehavet bliver ramt af krigen i Ukraine, men efter den amerikanske forbundsbank FED hævede renten og i kølvandet på skuffende eksportdata fra USDA blev ugen afsluttet med fokus på udviklingen i det globale forbrug.

Eksporttempoet ud af flere store eksportnationer er faldet, fordi en lang række fattige importnationer har svært ved at betale de nuværende priser godt over 300 euro svarende til en stigning på mere end 50 procent i forhold til priserne for blot to år siden. Samtidig er den globale animalske produktion ramt af høje omkostninger, der langt fra bliver dækket af højere afregningspriser på salgsprodukterne.

Forbrugerne er nemlig også tilbageholdende og sparer på husholdningsbudgettet i et omfang, som ikke er set i nyere tid, fordi deres økonomi også er ramt af høje råvarepriser og deres sparsommelighed bliver givetvis ikke mindre af, at renten også stiger. Som vores egen danske nationalbankdirektør udtrykte det i weekenden, så er det ikke et spørgsmål, om vi står overfor en krise, men udelukkende om, hvor dyb og hvor lang krisen bliver.

Teknisk er hveden i nedtrend efter brud under 1.030 g 100 dages snittet samt under 940/970 cent på børsen i Chicago og det seneste prisopsving er blot et teknisk rebound efter de nedadgående tekniske gennembrud. På samme måde er hveden i Paris brudt under 355 euro og under 100 dages glidende gennemsnit og bemærk faldende moment i både Paris og Chicago, så under normale omstændigheder skal det her prisopsving blot ses som en god salgsmulighed.

Men der er naturligvis Putin faktoren og den er umulig at analysere på. Du kan naturligvis undlade at sælge og således trodse de normale omstændigheder i forventningen om, at krigen i Ukraine eskalere på en måde, der rammer eksporten af hvede ud af Sortehavet, uden det samtidig rammer det globale forbrug, men sker det ikke, er vi tilbage ved de normale omstændigheder og udsigten til et større prisfald. På samme måde kan du undlade at købe i håbet om, at Putins tale kun er retorik og at krigen ikke kommer til at påvirke eksporten ud af Sortehavet, men hvad nu hvis? Vi står i en situation, hvor stigningerne kan “dækkes” ind under en almindelig korrektion i en faldende trend og hvor eksporten ud af Sortehavet fortsat kører. Så længe det er tilfældet, kan vi holde fast i den nuværende strategi, men det er naturligvis krystal klart, at vi også skal holde os klar til at agere, hvis der kommer en yderligere eskalering.

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.