Året er indledt med et prisspring i spot mælkeprisen i Holland på godt ti procent og dermed får vi den stigende trend bekræftet. Op til årsskiftet, som det hører årstiden til, droppede priserne fra et rekord højt niveau lige over 50 euro tilbage til oversiden af gammel rekord i 44,50 euro, hvor priserne nu har fundet støtte med et markant rebound til følge.

Korrektioner efter store stigninger og prisgennembrud bør ikke overraske og efter priserne har fundet støtte, får vi reelt set den stigende trend bekræftet. Der er således god mulighed for, at vi i løbet af første halvdel af 2022 ser nye prisrekorder på spotmarkedet og det kan måske vise sig, at vi også ser en rekord høj afregningspris på mælk i Danmark. Jeg følge op senere i januar med en “Mælkevideo” og en opdateret forventning, men jeg kan da allerede røbe, at mine forventninger ikke bliver nedjusteret – Tvært imod.

Bemærk i øvrigt, hvordan der er tradition for et prisdrop i forbindelse med årsskiftet, men også at prisdroppet i år er i den mindre kategori. Samtidig ser vi ofte stigninger i den første del af året, så alt i alt positive udsigter. Og ja ja så ved jeg godt, at der er langt til Holland, især på en Puck Maxi med en mælkekasse på bagebærerne og at vi således ikke kan sammenligne det danske marked med det hollandske – Især ikke når de hollandske priser taler for højere danske priser.

Det tillader jeg mig dog alligevel at gøre. Ser man på priskurverne, er der nemlig en klar sammenhæng imellem DCA spotpriserne fra Holland og Arla´s notering. Bemærk dog, at spreadet (prisforskellen) er negativ – altså DCA ligger lavere end Arla – når priserne er i nedtrend og omvendt er spreadet positivt, når priserne er i optrend. Eller skrevet med andre ord så løber spotprisen foran afregningsprisen og spotprisen giver således et godt billede af, hvor vi er på vej hen.