Efter en lang vandret ørkenvandring for mælkepriserne begynder mælkeprodukterne at røre på sig og samtidig er dollaren fortsat i en langsigtet stigende trend.

Der er således håb for mælkemarkedet, men husk nu, at fra produkterne begynder at stige og til afregningsprisen bliver sat op, går der som regel tid.

Den mest spændende udvikling har vi på det marked, som vi tidligere har kaldt den “tunge dreng i mælkeklassen”, nemlig priserne på skummetmælkspulver.

Priserne på skummetmælkspulver i EU landene er således brudt over €2.200. Dermed vender trenden til stigende og vi får således teknisk signal om, at priserne skal tilbage til området omkring eller lige over €3.000 det kommende års tid. Kortsigtet kan man dog ikke udelukke lidt korrektion, hvor priserne søger tilbage til €2.200/€2.400 området, inden de fortsætter nord over.

Omvendt må vi også erkende, at smørfedtet hænger noget i bremsen og lige nu agerer den tunge dreng i mælkeklassen, men der er håb for smørpriserne. Håbet finder vi i Asien, hvor priserne på vegetabilsk olie stiger markant i takt med at svinepesten breder sig. Forbrugerne mangler fedtet fra svinene og i stedet tilbereder de mere mad steget i olie.

Dertil kommer, at oliemøllerne skruer ned for produktionen, fordi de har svært ved at afsætte proteindelen af oliefrøene nu, hvor svinepesten reducerer efterspørgslen efter protein i svineproduktionen.

Vi forventer således, at smørmarkedet vil bunde ud hen over vinteren og at vi ser et nyt prisopsving i 2020. Dermed skrev vi ikke, at priserne vil sætte ny rekord i 2020, men heller ikke at de ikke gør det. Vi skrev blot, at smøren vil veje neutralt til positivt på mælkepriserne i 2020.

Vi har set en lang vandret bevægelse i afregningspriserne på mælk i Danmark og samme bevægelse genfinder vi på mælkepulverbørsen i New Zealand.

I 2015 blev en langsigtet faldende trend brudt og den lange trend vendte til stigende efter brud over $2.000, men markedet kunne ikke opretholde det opadgående moment, fordi forsyningerne fra de store lagre i EU tog gassen ud af markedet.

Efterfølgende har vi set en lang bevægelse i intervallet imellem $2.000 og $3.675 og man kan således sige, at vi står med trendløst intervalhandel, men sådan en situation er altid forbigående.

Bryder priserne under $2.500, vender trenden tilbage til faldende og priserne skal helt i bund igen. Bryder priserne omvendt over $3.675, bliver den lange stigende trend genoptaget og det er teknisk set mest sandsynligt.

Samtidig skal man bemærke, at momentet er stigende og det taler også for, at vi MED TIDEN vil se priserne bryde over $3.675 for at gå imod $4.500 til $5.500 området.

Lige nu er priserne på vej op imod modstanden i $3.675, men det er jo ikke ensbetydende med, at det opadgående gennembrud kommer i denne omgang, men med stigende priser i EU landene, er der grund til at tro på, at gennembruddet kommer i løbet af første halvdel af 2020.