Majsavlen skrumper


Majsavlen skrumper

Dette års amerikanske majsavl har svært ved at leve op til de tårnhøje forventninger fra starten af året. Først satte USDA majsarealerne til 39,3 millioner hektar majs i deres marts kvartalsrapport og det var en markant fremgang på tre millioner hektar i forhold til året før. Det areal udløste en forventning til avlen på 406 millioner tons i USA i 2020 i USDA´s maj WASDE rapport eller en stigning fra sidste års 347 millioner tons – Altså en fremgang på tæt ved 60 millioner tons i USA alene.

Det budskab i kombination med covid-19 lagde pres på den amerikanske majs og priserne blev sendt ned i sit laveste i mere end ti år i den tidlige sommer. I juni kvartalsrapport viste det sig imidlertid, at de faktiske såede arealer ikke kunne stå mål med USDA´s estimater i marts og i juli WASDE rapporten blev den amerikanske majsavl barberet ned til 381 millioner tons.

Javel majsen kom godt igennem den kritiske periode i juli og i august WASDE rapporten valgte USDA at hæve deres forventningerne til udbytterne til 180 bushels pr agres eller 11,3 tons pr hektar i gennemsnit og avlen blev sat op med syv millioner tons til 388 millioner tons.

Den mængde fik USDA imidlertid afsat til øget forbrug i USA samt til øget eksport ud af USA, så de amerikanske lagre blev ikke sat i vejret. Øget eksport skal såmænd nok passe, fordi Kina har købt historisk meget majs i USA i år og de køber stadig. Så sent som i fredags købte Kina nemlig godt 400.000 tons i USA.

Opjusteringen af de amerikanske udbytter kan imidlertid også vise sig at være for optimistiske. I især staten Iowa har majsen haft det tørt det meste af vækstsæsonen og da vandet kom, faldet det i form af hagl storm, som har tromlet majsen ned og væltet farmernes siloer. Samtidig har de tørre forhold bredt sig til nabostaterne og i fredags sluttede årets ProFarmer Crop Tour med, at afgrødeeksperterne på touren sagde, at de ser en US avl på 376 millioner tons majs.

Vejrudsigterne for de kommende uger taler om meget varmt og tørt vejr, så USDA bliver givetvis nødt til at nedjustere avlen i et eller andet omfang i de kommende rapporter. Spørgsmålet er så, om de fortryder, at forbruget og eksporten skal i vejret, eller om de holder lagrene uændret ved at tage forbrugsforventningerne af bordet igen.

Uden for USA er majsavlen også udfordret. Vejret har længe været tørt i store dele af Vesteuropa og i områderne omkring Sortehavet, hvor især Frankrig, Rumænien og Ukraine har et stort majsareal.

Samtidig har det ikke regnet mange mm i Argentina i vinter. I første omgang er det skidt nyt for den argentinske hvedeavl, men majssåningen skal gerne i gang snart og kommer der ikke vand, kan det koste majsareal i verdens tredje største majseksporterende nation. Mere og mere peger således i retning af, at vi ikke får helt den monster fremgang i den globale majsavl, som der blev sat vand over til tidligere på året og samtidig overrasker Kina med en historisk købsinteresse til trods for covid-19 og svinepest.

Det kan også ses i prisudviklingen i Chicago, hvor priserne igen er over 340 cent. Dermed er den korte trend på vej til at vende til stigende og i givet fald skal der kigges imod 400 cent. Selv om den amerikanske avl skrumper, er det dog ikke ensbetydende med, at vi står med en mangelsituation, som kan tale for priser over området imellem 400 og 450 cent, men den vanvittige billige majs er nok sejlet forbi i denne omgang.

I EU landene og i Danmark er det imidlertid især den ukrainske majs, som er interessant og den bliver ikke mindre interessant af, at EU landene står til en betydelig fremgang i importen af majs efter en ringe hvedeavl i år. En handelsaftale imellem Ukraine og EU sikrer nemlig afgiftsfri import af majs fra Ukraine til EU landene.

Det tørre ukrainske vejr og stigende priser i Chicago har imidlertid sendt de ukrainske majspriser op med tæt ved 15 euro i de seneste uger og prisforskellen imellem EU hvede og ukrainsk majs er reduceret til 35 euro. Dermed er majsen fra Ukraine efterhånden mindre interessant i vores del af verden, men landene omkring Middelhavet, hvor der er underskud af hvede og hvor fragten fra Ukraine er lav, vil fortsat importere.

Vi må dog sige, at en rabat på majs på 35 euro næppe er nok til at nå en import på 25 millioner tons majs, men på den anden side så er det kravet, hvis den mindre hvedeavl skal slå til i dette høstår. Fortsætter majsen op, skal hveden også i vejret.

Det korte af det lange er, at for nogle måneder siden så det ud til, at billigt majs ville “sparke benene væk” under muligheden for prisstigninger på hvede, men i august har billedet ændret sig. Javel majsen skal ikke være dyr, men på den anden side langt fra så billig, som det så ud til i foråret.


 

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.