Arealet med vinterhvede falder med 4,8 procent i 2020 i forhold til 2019 arealet, siger det franske landbrugsministerium AgriMere i dag og dermed bliver vinterhvedearealet på 4,73 millioner hektar. Frankrig står for 25 procent af hvedeproduktionen i EU landene.

Samtidig falder arealet med vinterbyg med 4,3 procent til 1,25 millioner hektar og det reducerer udbuddet af vintermaltbyg efter høst 2020, men man kommer nok heller ikke uden om, at de lavere arealer med vinterbyg og -hvede nok også får betydning for arealet med majs og vårbyg til foråret.

Endelig falder arealet med rapsfrø med 4,9 procent sammenlignet med 2019 arealet, men også med hele 26,8 procent sammenlignet med de sidste fem års gennemsnit.

Faldet i arealet med rapsfrø skyldes tørke i såperioden sidste år og igen i år, imens faldet i vinterhvede og -byg skyldes voldsomt vådt vejr i oktober og november i Frankrig, som det fremgår af nedbørskortet.

Det har også været vådt i Storbritannien og Vestdanmark og meldingerne herfra er også lavere arealer, men også at vintersæden ikke er topform.

Nedbørskortet viser i øvrigt også, at der ikke er faldet meget nedbør i Østeuropa, men dog nok til at vintersæden er etableret og meldingerne er, at vintersæden står tørt og godt. Dog uden snedække så frygten er, at kold luft fra Sibirien giver en periode med hård barfrost. Omvendt er drømmen, at 25 cm sne, kan beskytte vintersæden imod eventuel kulde og give væde til starten af vækstsæsonen til foråret. Lige nu er der hverken hård frost eller nedbør i vejrudsigterne i Østeuropa inklusive Rusland, imens der er mere vand på vej til især Frankrig.