Prisfest på svinekødsmarkedet i 2020

Resumé

Vi har set noget korrektion i de tyske afregningspriser, dog ikke et fald som vi ventede det, men det ændrer ikke på, at vi hele tiden har haft og stadig har en forventning om, at 2020 bliver et voldsomt år, hvor det måske viser sig, at virkeligheden overgår fantasien og at vi således kommer til at se priser, som vi har svært ved at forstå. Omvendt har vi ingen forventning om, at priserne bliver i de tynde luftlag i mange år. Der kommer også en hverdag efter den her prisfest – Råvarer kan stige til ufattelige højder, men de bliver aldrig deroppe ret længe af gangen.

Analysen

Sidst i august skrev vi: “Vi er på en tid af året, hvor der er tradition for, at vi skal kigge efter toppen i markedet inden et fald hen over efteråret. Samtidig er afregningspriserne på slagtesvin steget til området imellem 13,25 og 14,25 kroner pr kg. Det er et niveau, som tidligere har markeret toppen i markedet flere gange”.

I dag må vi erkende, at nok har vi fået ret i, at vi skulle se en del korrektion hen over efteråret i de tyske afregningspriser. Korrektionen er imidlertid ikke kommet i form af faldende priser, men i stedet som en vandret bevægelse.

Samtidig kan vi jo også glæde os over, at de danske afregningspriser er gået i vejret i samme periode og vi har således igen set, at hullet imellem de tyske og danske priser bliver lukket hen over efteråret. Det specielle i år er dog, at hullet ikke bliver lukket, fordi de danske priser falder mindre end de tyske, men på grund af at de danske er steget, imens de tyske er gået i vejret. Nu er de danske priser steget til tretten kroner og det svarer jo til den gamle prisrekord fra 2001, men de tyske priser mangler stadig 1,50 kroner i at være i de 15,50 kroner, som markerer den tyske prisrekord.

Det manglende fald hen over efteråret i Tyskland og stigningerne i Danmark understreger styrken i markedet og vi fastholder således, at prisfesten fortsætter i 2020, men vi er selvfølgelig også nødt til at vende pilen fra faldende til vandret intervalhandel for forventningerne de kommende to til tre måneder og så regner vi også med, at pilen bliver sat på stigende priser engang i løbet af vinteren.

Og hvor højt vil priserne så gå i 2020? De seneste meldinger fra den kinesiske regering taler om et fald i antallet af svin på cirka 40 procent og det er langt mere, end den samlede verdenshandel, som “kun” udgør en mængde svarende til cirka tolv procent af den kinesiske produktion, så resten af verden har, undskyld udtrykket, ikke en kinamands chance for at erstatte den tabte kinesiske svinekødsproduktion i form af øget eksport til Kina.

Der er et forbrug på cirka tyve procent, som ikke kan dækkes, for man kan jo ikke spise noget svinekød, som ikke er produceret og svinekødet skal således rationeres. Den rationering sker imidlertid ikke i form af rationeringsmærker eller forbrugskvoter med mere, men i form af at markedet sender priserne op i et niveau, hvor cirka tyve procent af de globale svinekødsforbrugere siger nej tak til svinekød, fordi det er blevet for dyrt. Hvad skal de så spise? Ja nogen køber en kylling og andre må nøjes med ris og bønner? Har du penge kan du få, men har du ingen må du gå!

Men hvornår gør de det? Ja det kan ingen jo ikke vide – end ikke engang forbrugerne selv. Det er jo en beslutning, som forbrugerne først træffer, når forbrugeren står med valget foran køledisken om at købe eller ikke købe og beslutningen er sjældent rationel, men baseret på en følelse. “Jeg syntes, at det er dyrt” eller ” Kylling er da også godt” og så videre. Man kan således ikke lave en beregning eller komme med en rationel vurdering af, hvor priserne skal hen, før at tyve procent af forbruget er rationeret væk og kommer det til at gå som det plejer i et topmarked, ja så kommer vi til at se ret markante bevægelser og kortvarigt priser som vi har svært ved at fatte.

Nu har jeg analyseret på og skrevet om råvaremarkeder i tæt ved tyve år og fællesnævneren for alle topmarkeder er som regel, at fantasien faktisk ikke kan stå mål med virkeligheden. På den måde kan et rimeligt prismål på 15 til 16 kroner, svarende til gammel top i markedet for de tyske afregningspriser, vise sig at være sat alt for lavt. Jeg kunne blive fristet til at lægge overliggeren her, men som sagt fantasien er en begrænsning, så jeg bliver ikke overrasket, hvis både 18 eller 20 kroner kommer i spil i løbet af 2020 – Det var ikke en forventning, men blot en erkendelse af at topmarkeder som regel er vilde og voldsomme og at det således er svært at forudsige deres forløb.

Omvendt har jeg ingen forventning om, at det her vil vare i flere år, som andre har. Vi har aldrig tidligere set et topmarked, som har formået at finde energien til at holde priserne i top i lang tid. Bunde er store og runde og kan tage år, men toppe er vilde og voldsomme og varer som regel ikke mere end et halvt til halvandet år. Og hvorfor det? Ja der er mange penge på højkant i et topmarked og derfor sidder både købere og sælgere på kanten af stolen, hvor køberne ikke køber på lange kontrakter af frygt for at få købt for dyrt og hvor sælgerne gerne vil sælge langt på et tidspunkt, men bare ikke i dag fordi i morgen kommer det til at koste mere. Der kommer så en dag, hvor sagerne koster mindre i morgen og når den dag kommer, bliver sælgerne forskrækket og de får meget travlt med at sælge massivt, imens sagerne stadig ligger i en pris, der forgylder dem, med et voldsomt salgspres til følge.

Det er lidt som med en jumbojet. Når den står på jorden, ved alle, at der er grænser for, hvor meget den kan falde, så der er rimeligt ro på i kabinen, også selv om den måske står deprimerende længe på jorden. Er den i ti kilometeres højde, ved alle, at den kan falde meget og at det er en katastrofe, hvis den gør det, så hvis den går i frit fald, går alle i kabinen panik og i et marked vil det øge salgspresset på priserne, imens køberne forsøger at sælge sig ud af de råvarer, som det nu viser sig, at de har købt alt for dyrt.

Det korte af det lange er, at vi ser frem imod 2020 med forventningen om, at det hele bliver vildt og voldsomt, men hvor toppen bliver sat og hvor gennemsnitsprisen kommer til at ligge, det kan ingen vide, men der er ingen tvivl om, at svineproducenterne kommer til at tjene penge på festen. Husk dog, at det også bliver ekstremt farligt at fylde en ton slagtesvinestald med smågrise. Overvejer man at starte slagtesvineproduktion i løbet af 2020, er der al mulig risiko for, at man får fyldt den tomme stald med meget dyre smågrise og at afregningspriserne på slagtesvin falder markant, inden grisene kan leveres.

Lad os nu antage at priserne bevæger sig imod 16 kroner og så fylder du en tom stald, inden de går i 18 kroner, hvorefter de dropper med fem kroner til 13 kroner. Ja så er 13 kroner jo stadig en rigtig god pris, men alligevel du har gravet din egen grav og sidder tilbage med et voldsomt tab på din slagtesvineproduktion. Det er ikke nu og heller ikke i 2020, at du starter ny produktion op. Det er nu og i 2020, at bankgælden afvikles, så du står stærkt til at sige goddag til den fremtid, som kommer efter det her festmarked.

Staldene ude i Kina er jo ikke brændt og vi kan jo også se, at antallet af soslagtninger i Tyskland er i frit fald – Ingen slagter flere søer end højst nødvendigt i øjeblikket. Der kommer en dag, hvor de kinesiske stalde igen producerer grise og de faldende soslagtninger antyder også, at når den dag kommer, er produktionen af grise gået i vejret i vores del af verden. Samtidig har de høje priser jo rationeret forbruget – nogle forbrugere har vendt svinekødet ryggen, fordi de finder det for dyrt – De forbrugere skal vindes tilbage igen, når produktionen om nogle år har normaliseret sig.

Jeg er som sagt i tvivl om, hvor højt vi skal op i 2020 og også om det her kommer til at vare et halvt eller halvandet år, men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at efter festen kommer tømmermændene og at jo højere og jo vildere desto længere periode med lave depressive priser efterfølgende. Javel dollaren er i langsigtet optrend, så det kan jo vise sig, at tømmermændene bliver værre for amerikanerne end for os i Euroland, men dem der ikke kommer af med deres korte gæld i forbindelse med den igangværende prisfest, får det svært, når festen ebber ud i løbet af første halvdel af 2020’erne.

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.