Den russiske landbrugsminister Dmitry Patrushev nedjusterer i dag den russiske kornavl til 120 millioner tons og det er 5,3 millioner tons under landbrugsministerens seneste forventninger og også lavere end sidste års avl. Nedjusteringerne kommer efter tørke i de store kornområder langs Sortehavet.

Det strammer således til for de europæiske forsyninger. I forvejen ved vi, at EU hvedeavlen sandsynligvis falder med 10 til 12 millioner tons på grund af mindre arealer, men nu tales der også om risiko for lavere udbytter efter tørt vejr i øst- og Centraleuropa.

Dertil kommer en mindre hvedeavl i Ukraine, hvor regeringen venter et fald på fem millioner tons på grund af tørke i efteråret, men også hen over foråret.

Eksporten ud af Europa er således nødt til at falde betydeligt i det kommende høstår, fordi tæt ved rekord højt eksporttempo ud af EU, Ukraine og Rusland i de seneste år, har drænet hvedelagrene i Europa, så den mindre avl kan ikke udlignes af et lagertræk i vores del af verden.

Omvendt kan vi også se frem til en stor stigning i lagrene med majs i USA, så vi kan også se frem imod et høstår, hvor hveden i første omgang går op i sympati med et stort fald i hvedeproduktionen i Europa, men hvor hvedepriserne efterfølgende bliver bliver begrænset af en stor majsimport fra verdensmarkedet.

Vi har tidligere købt hvede på december 2020 termin til afdækning af forbruget frem imod høst 2021 til 185 euro og det køb er vi glade for, men vi er også klar til at sælge høst 2020 hvede, når priserne rammer området imellem 210 og 220 euro