Det er næsten blevet en folkesport i dansk landbrug at dødsdømme landbrugets muligheder på det britiske marked, når først englænderne forlader EU, men ser man på de første skitser til en ny landbrugslov i Storbritannien, ser det ikke ud til, at briterne har tænkt sig at ekspandere deres landbrug til skade for vores salg til det britiske marked.
Landbrugsminister Theresa Villiers holder et indlæg på en konferance i Oxford onsdag og i følge et udkast, som Reuters er komme i besiddelse af, vil Villiers sige, at Storbritannien skal retænke hele deres måde at producerer fødevarer på i deres nye landbrugspolitik efter BREXIT. Der skal lægges mere vægt på at beskytte biodervisiteten og klimaet, så Storbritannien bliver et foregangsland for resten af verden. Landmændene skal have penge for miljø og ikke tilskud til produktion, viser udkastet.
Endelig viser udkastet, at Villiers vil sige, at Storbritannien vil stå fast og at de lande som vil leverer fødevarer til briterne efter BREXIT, skal leve op til de regler og standarder, som gælder i EU i dag. “Vi kan fastholde og bestemt udbygge britisk standard i udviklingen af handelsralationerne med venner, naboer i EU og førende globale økonomier”, forventes det, at hun vil sige.
Nu har briterne ikke vedtaget en ny landbrugslov efter BREXIT endnu og det her er kun et udkast til en tale, men går briterne miljøvejen, vil det ikke øge landets evne til at forsyne sig selv – tvært imod – og fastholder de EU standard eller bedre, bliver det ikke nemt for lande som Brasilien og USA at finde vej til de britiske forbrugere. I de lande er systemsprøjtet GMO afgrøder, penicillinlignende vækstfremmere i fodret og væksthormoner jo en anerkendt og fuldt lovlig del af fødevareproduktionen.
Storbritannien har købt fødevarer i Danmark i mere end 100 år – også længe inden de trådte ind i EU – Ja man kan måske påstå, at den danske handel med briterne er årsagen til den andelsstruktur og udviklingen i dansk landbrug til det det er i dag og selv om briterne forlader EU, vil Danmark også fortsat få en central rolle, når briterne skal mættes i fremtiden.