Sojaskråen har været ugens højdespringer, imens rapsen for en gangs skylde har været den tunge dreng i klassen, men i virkeligheden er det to sider af samme sag. Sojaolien har nemlig klaret sig godt længe og det har støttet rapsen, men presset sojaskråen.

Det er nemlig sådan, at der er meget olie i raps og når økonomien i sojaolien er god, presses der flere sojabønner til olie og skrå. Så de høje sojaoliepriser udløser også et højere udbud af sojaskrå, som også skal sælges.

Nu korrigerer sojaolien noget, men en del spekulanter har satset deres Bitcoins på, at olien ville stige mere end skråen og derfor har de solgt skrå og købt olie. Den handel giver imidlertid bag-slag nu, hvor sojaolien korrigerer og spekulanterne har fået travlt med at bakke ud af deres positioner. Det kræver salg af det købte olie og køb af det solgte skrå med støtte til skråen til følge.

Med stigningerne er priserne i Danmark brudt over 320 kroner basis leveret og den korte trend vender tilbage til stigende. Vi står således overfor en periode, hvor priserne vil gå mere op end ned, men på den helt korte bane kan priserne meget vel korrigere tilbage til oversiden af de 320 kroner, inden det atter går nord over. Sådan en korrektion skal du bruge som et godt afsæt til køb.

Langsigtet har trenden været stigende siden brud over 290 kroner for godt et år siden og langsigtet betragtet skal det seneste fald blot ses som en dyb korrektion i en langsigtet stigende trend. Så danne korrektioner i en langsigtet stigende trend skal ses som gode købsmuligheder.

Omvendt skal vi se lokale toppe i en langsigtet stigende trend som gode muligheder for at lave likviditetsskabende salg og derfor har vi solgt en klat rapsfrø tidligere på ugen på august 2022 termin til priserne omkring 420 kroner. Efter brud af et stigende moment og en stigende trendlinje peger priserne nemlig lidt ned imod 525/550 euro området, men her er den lange trend også stigende, så vi kommer til at se mere fest og ballade på rapsfrømarkedet i 2022.