Vent med salg og pas på pengene imens

Anbefaling –> Priserne har ramt målet i området imellem 190 og 210 euro og vi ser nu også tegn på vending på de korte terminer. Vi har købt frem til årsskiftet både i form af futures, men nu også i form af fysiske køb. Kan du købe til samme priser frem til høst 2025, så gør det. Sælgerne skal afvente. 

Vi taler med hvedesælgere, der syntes at vores opdateringer i den seneste periode har handlet meget om, hvad køberne skal gøre og ja det er fuldstændig rigtigt. Det er nu køberne har muligheden for at handle til lave priser her i bunden af det langsigtede handelsinterval.

Derfor koncentrer vi os om det lige nu, lige som vi fokuserede på salget for to år siden, da priserne var i toppen af det langsigtede handelsinterval og i øvrigt hele vejen ned. I toppen og på vejen ned var det sælgerne, der skulle agere, men nu er det købernes tur. Sælgerne skal i stedet afvente bedre tider og kun sælge det korn, som deres likviditet og pladsforhold tvinger dem til. Samtidig skal de koncentrere sig om, at få mest muligt ud af deres arealer, så de kan dele omkostningerne ud på så mange kilo afgrøder som muligt for at sænke nulpunktsprisen så meget som muligt.

Af samme grund skal planteavlerne/kornsælgerne heller ikke købe dyr dieselolie og gødning samt lukke høje renter fast. Der hvor vi er nu, er der dybest set to muligheder – Enten skal gødningen, dieselolien og renter med afgrøderne i bund, eller også skal afgrøderne op og lukke hullet til gødningen, dieselolien og renterne.

Hvis vi ender med alternativ et, altså hvor renten, dieselolien og gødningen skal ned til kornet, er det en katastrofe at låse omkostningerne i form af køb af hjælpestoffer, fordi du i givet fald gør det på et niveau, hvor kombinationen for dyre indkøb/renter og lave salgspriser tager luften ud af din økonomi.

Forbliver omkostningerne omvendt på det nuværende niveau, vil kornet stige igen, fordi ingen kan producere med tab i længden. Sker det, er det jo ingen problem at betale mere for gødning, dieselolie og renter, når du som sælger også får mere for kornet. Det korte af det lange er, at du ALDRIG må lukke dine omkostninger i et faldende marked eller i et lavprismarked, med mindre omkostningerne også er lave, men gødning til 250 kroner, diesel til 5,50 kroner og den nuværende rente er ikke lave.

Det er meget godt med at holde igen med salget, tænker du måske, men der kommer jo en dag, hvor kongens foged banker på min dør, hvis jeg ikke lavere mit korn om til kontanter. Det er naturligvis rigtigt, men et lavprismarked er jo ikke bare en vandret pris i bunden, men handel i et interval på et lavt niveau og det interval kunne meget vel ligge imellem 190/210 euro i bunden og 250/270 euro i toppen af intervallet.

Nu er priserne på december termin brudt over først 210 og nu også 215 euro og det ser således ud til, at priserne er bundet i denne omgang. Jamen der er jo langt op til 250/270 euro området, tænker du måske og jeg skal bruge penge efter høst. I 2008 ramte priserne 120 euro og to måneder senere var de i 160 euro svarende til stigninger på små 35 procent. Efter nedturen i 2014 ramte priserne 155 euro og tre måneder senere var de i 210 euro svarende til stigninger på 35 procent. 190 euro plus 35 procent er lig med 255/260 euro og tre måneder plus den 20. marts er lig med den 20. juni.

Det korte af det lange er, at du får en salgsmulighed til højere priser i løbet af sommeren, men bemærk også at priserne droppede tilbage igen både i 2008 og 2014, så det er næppe i 2024/2025 høståret, at vi ser priser på den anden side 250/270 euro området. Det vil sige hold dig i ro nu og så får vi sandsynligvis en salgsmulighed i løbet af sommeren. Med mindre vi står med altødelæggende tørke i et af de store hvedeområder, skal der sælges +/- Sankt Hans aften.

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.