Hveden falder trods nye nedjusteringer


Vi taler med landmænd, der spørger om nedjusteringerne af afgrødekonditionerne i USA´s vårhvede og en overraskende stor nedjustering af avlen i Canada ikke vil stramme den globale forsyningssituation til?
Den nordamerikanske vårhvede er som maltbyg i Danmark en nice afgrøde, der primært bruges til højkvalitetsbrød eller pasta og kigger man på priskurven på vårhvedebørsen i Minneapolis, må vi erkende, at markedet ikke frygter for en mangelsituation.
Priserne lyver nemlig aldrig og de er brudt under 800 cent i denne uge – Altså efter nyhederne – Og det gennembrud bekræfter den faldende trend, som blev etableret, da priserne brød under 1.000 cent tidligere. Teknisk er får vi således signal om, at vårhveden skal ned imod 600 cent i de kommende måneder.
Vi er tæt på afslutningen af en sommer med nyheder om ekstremt vejr og senest en eksportaftale imellem Rusland og Ukraine, der ikke blev forlænget efterfulgt af bomberegn over de ukrainske havnebyer fra russisk side.
Nedjusteringerne efter det ekstreme vejr og nyhederne om ukrainske eksportudfordringer på grund af krigen, kunne imidlertid ikke få hvedepriserne til at gå i vejret, men i stedet fortsætter presset på priserne. Man bør derfor spørge sig selv, om den mindre avl strammer forsyningssituationen til, eller om efterspørgslen har ændret sig så meget, at mindre avl trods alt dækker behovet – Retningen i markedet antyder det sidste.
På agrocom.dk har vi efter snart 25 års erfaring lært, at det er dyrt at være uenig med markedet. I stedet følger vi markedet og forholder os til, hvad det gør. I denne uge ser vi nedadgående gennembrud i en faldende trend – Også på den nordamerikanske vårhvede.
De gennembrud bekræfter dels den faldende trend, men også vores handelsstrategi, hvor vi solgte, da trenden vendte til faldende for længe siden til væsentligt højere priser og hvor vi afventer køb, så længe trenden giver os endnu lavere indkøbspriser.
Jamen det kan hurtigt vende, tænker du måske. Det er rigtigt, især i vækstsæsonen, men hvis det sker, har vi en klar exit strategi, som sikrer, at der bliver købt, inden markedet render for os. Det var i øvrigt en tilsvarende exit strategi, som sikrede, at vi fik solgt, da markedet vendte på et højt niveau tidligere og gik i nedtrend.
Vi diskuterer kort og godt ikke med markedet, men forholder os til retningen og tilpasser vores handelsstrategi i forhold til retningen, uanset om vi kan lide retningen eller ej. Herefter følger vi retningen op og nu ned – Og så opdaterer vi løbende vores exit strategi, så vi får vendt rundt, når markedet vender rundt.
Det sikrer, at vi ligger rigtigt i markedet det meste af tiden og det har den bivirkning, at dels tjener vores rådgivningskunder penge det meste af tiden og dels sover både analysenørderne på agrocom.dk og vores kunder roligt om natten – Det meste af tiden.

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.