42 kroner pr kg svinekød

På det kinesiske svinekødsmarked er priserne steget fra 7,50 kroner i januar til 35 til 42 kroner alt efter provins i dag. Det kinesiske svinekødsmarked er i øjeblikket vildt og voldsomt, hvor markedet er i gang med at rationere forbruget via priserne – Har du penge kan du få og har du ingen må du spise noget andet end svin – Det er det, som markedet råber til forbrugerne lige nu.

Og hvorfor gør markedet det? I følge de officielle meldinger er antallet af svin faldet med 40 procent, så der er en del forbrug, som kort og godt ikke kan dækkes, så markedet er nødt til at rationere sagerne og det gør markedet via prisen.

Jamen hvorfor køber de så ikke bare noget på verdensmarkedet? Det gør Kina også, men verdensmarkedet kan ikke dække den kinesiske underproduktion. Den samlede verdenshandel med svinekød udgør cirka tolv procent af det kinesiske forbrug, så selv om kineserne købte alt det svinekød, som bliver eksporteret ud af alle lande, vil mængden kun være en dråbe i havet.

Markedet er vildt og voldsomt og stigningerne vil fortsætte end til den dag, hvor forbrugere nok har vendt svinekødet ryggen, fordi de finder det for dyrt. Herefter sker der noget andet. Jeg taler med mange, der forventer, at udviklingen fortsætter i tre til fire år. Ja priserne er som sagt steget fra 7,50 til 35 kroner på under et år. Hvis udviklingen fortsætter i tre år mere, skal priserne så op med yderligere 80 kroner til 120 kroner pr kg svinekød? Det sker nok ikke og stabilt vandrette priser på et højt niveau i flere år, har vi aldrig tidligere set i nogen råvaremarked.

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.