Frygt for mangel på kød driver priserne i vejret

På svinekødsbørsen i Chicago droppede svinekødspriser til tæt ved fem kroner pr kg tidligere på måneden, fordi flere amerikanske slagterier lukkede ned på grund af, at deres medarbejdere var ramt af covid-19.

Nu tales der om, at mere end 20 procent af den amerikanske slagtekapacitet er lukket ned og den manglende slagtekapacitet har naturligvis også en konsekvens. Farmerne kan nemlig ikke komme af med deres slagtedyr og det er især et problem for fjerkræ- og svineproducenter, som har begrænset kapacitet i staldende. Omvendt kan oksekødsproducenterne bedre finde plads, fordi dyrene kan gå ude.

Cirka 700.000 svin om ugen bliver således ikke slagtet på grund af nedlukningerne og priserne på smågrise i USA har taget samme retning som råolien, nemlig i retning af at være værdiløse. Smågrisepriserne er således faldet fra 38 dollar pr pattegris eller 275 kroner til nul kroner i de seneste uger, ja flere amerikanske smågriseproducenter er begyndt at aflive de nyfødte grise, for at spare omkostninger til foder, vaccination og såvidere, siger Iowa´s guvernør Kim Reynolds til Reuters.

I følge en opgørelse fra National Pork Produceres Council, vil de amerikanske svineproducenter tabe 37 dollar pr svin resten af året og det til trods for at Trump administrationen har lanceret en hjælpepakke til det amerikanske landbrug, men problemet er, at der ikke gives støtte til dyr, der bliver aflivet. Hvis der ikke er plads til dyrene i staldene, har farmerne imidlertid ikke andre muligheder, siger National Pork Produceres Council.

På samme måde har rugerierne skruet ned for produktionen af daggamle kyllinger og der meldes om rugerier, der nødt til at gasse de nyudklækkede kyllinger, fordi slagtekyllingeproducenterne har deres huse fulde af slagteklare kyllinger, som de ikke kan afsætte, sålænge slagtegangene er lukket.

På svinekødsbørsen i Chicago, hvor der handles svinekødsfutures – altså svinekød til aftagelse/levering ud i fremtiden – er priserne gået markant i vejret hen over weekenden, fordi handlerne frygter, at markedet kommer til at mangle de dyr hen over sommeren og det kommende efterår, som bliver aflivet nu på grund af de lukkede slagterier.

Får vi et drastisk fald i den amerikanske produktion, som følge af covid-19, ja så kan det jo også få stor positiv betydning for vores afsætningsmuligheder på eksportmarkederne i Asien på længere sigt. Lige nu falder priserne i Europa, men det er altså for tidligt at kigge imod kulkælderen. I stedet ligner det fortsat turbulent handel på et højt niveau, hvor de her bratte fald måske bliver afløst af tilsvarende stigninger på et senere tidspunkt.

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.