Centralbanken pumper flere penge ud

Den europæiske centralbank skruer op for hastigheden på seddelpressen for at stimulerer den europæiske økonomi efter coronakrisen.

Tidligere var der sat 750 milliarder euro af til opkøb af obligationer, men det beløb øges nu til 1.350 milliarder euro eller 10.000 milliarder kroner. Den beslutning er godt nyt for dem, som ønsker sig lavere renter og det vil naturligvis også begrænse eurokursen i forhold til en lang række valutaer.

Der er mange, som sammenligner coronakrisen med tidligere perioder med afmatning i økonomierne, men her skal man passe meget på. Vi har aldrig tidligere set nationalbankerne og regeringerne støtte økonomierne med så mange penge, som i forbindelse med coronakrisen.

I forbindelse med det store sammenbrud i 2008 var et af de helt store problemer, at de finansielle markeder gik tør for likviditet og investorerne var således nødt til at sælge hårdt ud, så de kunne dække deres tab på børserne, fordi de kunne ikke låne penge til det. Denne gang er pengeforsyningen historisk høj og de mange milliarder der pumpes ud over markederne vil forhindre samme sneboldeffekt som i 2008.

Samtidig kan den høje pengeforsyning også få betydning for aktiekurserne, men måske også råvarepriserne samt priserne på fast ejendom. Når der kan lånes rigeligt med “gratis” penge, er det jo en god forretning at købe aktier op og på samme måde er det en fin forretning at købe jord finansieret for med “gratis” penge for at forpagte den ud. Holder man finansieringsomkostningerne op imod forpagtningsindtægterne, har økonomien ved bortforpagtning aldrig været så god, som den er nu.

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.