Vi taler med landmænd, som vil lægge solceller på tagene og som regner med tilbagebetaling på rekordtid, fordi priserne på elektricitet er rekord høje, men lad nu være med at hoppe på den der ide om, at priserne på elektricitet forbliver på et højt niveau i al fremtid. Alting har nemlig en konsekvens og det har høje priser på strøm også.

Investorerne tjener ingenting på deres aktier, råvarerne har nok toppet og obligationerne er i frit fald, så hvad skal de investere formuerne i? Produktion af strøm med tilbagebetaling på stort set ingen tid og når de investeringer står klar til produktion, har vi igen rigeligt med strøm på alle hylder og priserne falder, men husk dog, at forskellen på sort og grøn strøm er, at den variable omkostning er lig nul på den grønne strøm.

Dem der producerer sort strøm, vil stoppe produktionen, når deres salgspriser er så lave, at de ikke kan betale for råvarerne i produktionen og når det sker, stopper priserne på elektricitet med at falde. Det samme gør dem der producerer grøn strøm, men deres råvarer koster gratis, så de vil med fordel kunne opretholde produktionen så længe salgsprisen er højere end nul øre.

Der er ikke mangel på energi i verden, men europæerne har et logistiksystem, der i høj grad er baseret på råvarer fra Rusland. På grund af sanktionerne imod Rusland er det logistiksystem nødlidende og det har sendt priserne op. Nu starter imidlertid en proces/investeringer, der ender med, at vi lærer at leve uden energi fra Rusland og når den proces for alvor leverer energi til de europæiske forbrugere, vil priserne falde igen. Jeg køber ikke den der med, at strøm vil fortsætte med at ligge på et højt niveau ud i fremtiden.

“Nød lærer nøgen kvinde at spinde og når kvinden har lært at spinde, fryser hun ikke længere”. 

Jamen der er udsving i den grønne strømproduktion og dermed dårlig udnyttelse af den grønne strømproduktion. Ja det er rigtigt og det vil sætte gang i en ny bølge af investeringer, der kan udnytte den billige strøm i overproduktionsperioderne – altså når det blæser eller solen skinner – nemlig i form af investeringer i anlæg der omdanner den grønne strøm til for eksempel brint, der kan pumpes ind i det naturgasnet, vi ikke bruger længere og ud til tankstationerne, så bilisterne kan tanke deres grønne brintbiler med grøn energi, eller fru Jensen kan fyre med brint i hendes brintfyr – eller som energikilde i en produktion af grøn ammoniak til landbruget, ja måske skal vi en dag til traktortræk for at se, om den brintdrevne John Deer er stærkere en den brintdrevne Fendt.