De franske landmænd har været udsat for store prøvelser i år med et tørt forår og hedebølge i juni og juli, men nu er høsten i hus og det franske landbrugsministerium AgriMere siger, at de ser en fransk avl på 33,9 millioner tons hvede. Det er en million tons mere end AgriMere´s juli estimat, men dog 1½ million tons mindre end sidste års avl.

Faldet i produktionen kommer dog udelukkende fra mindre arealer med hvede. AgriMere estimerer nemlig udbyttet til 7,21 tons pr hektar og det er marginalt mere end sidste år og med flotte høstresultater i den nordlige og nordøstlige del af EU, ser det efterhånden ud til, at EU avlen faktisk bliver ganske god – Dog på et lidt mindre areal.

Omvendt er hvedearealet steget i Rusland og udbytterne ligger tæt på rekord, så russerne står til en fremgang på næsten 16 millioner tons. Ukraine får til gengæld et fald, men tidligere på ugen opjusterede den ukrainske regering forventningerne med ti procent og der kom også opjusteringer fra Kasakhstan.

Endelig skuffede den amerikanske vinterhvedeavl, men til gengæld ser vårhveden i Canada og den nordlige del af USA rigtigt godt ud. Vårhveden er ikke høstet endnu, men efter sidste års katastrofe i Canada, peger det også imod en stor candisk fremgang. Endelig har foråret i Australien været vådt og deres hvedeavl kommer godt fra start.

Meget afhænger naturligvis af, om den ukrainske eksport kommer til at køre på skinner, men mere og mere peger i retning af, at 2022 høsten kan få overskriften, at det gik ikke så galt som frygtet og det ender med, at der er korn nok. Endelig tænker jeg, at forbruget også bliver et stort tema hen over efteråret og vinteren og et fald i forbruget måske ligefrem får den konsekvens, at vi får en lageropbygning med hvede.

På det fysiske marked i Sortehavet, er den russiske hvede brudt under 345 euro og dermed vender den lange trend til faldende. Vi får således signal om, at den europæiske hvede skal under 310 til 320 euro på december termin og når det sker, vender den lange trend også til faldende i vores del af verden. I givet fald betyder det, at vi kigger imod 220 til 235 euro i løbet af det næste års tid- dog med støtte til priserne i 275 og 250 euro på vejen derned.