CBOT hvede op med 2½ procent

På hvedebørsen i Chicago blev dagen indledt let negativt efter de seneste dages moderate pres, men de ugentlige eksportdata fra USDA var overraskende gode og det gav støtte til priserne hen over eftermiddagen.

Det var især importnationer i Asien, der ellers plejer at shoppe nyhøstet australsk hvede på denne tid af året, som købte flittigt ind i USA i sidste uge.

Australien har overstået deres hvedehøst i rekordtempo i ekstremt tørt og varmt vejr med lave udbytter, ja der tales faktisk om, at en del står uhøstet hen, fordi udbytterne ikke kan dække omkostningerne til høstarbejdet.

I de kommende otte dage er der heller ikke regn på vejrkortene i Australien og der er lovet +40 grader i den kommende uge og det går ud over såningen af foderkornsarten sorghum og vårbyg efter hvede. I det hele taget er det australske landbrug tvunget i knæ og det store spørgsmål er, hvor meget der bliver sået i 2020. Uden et betydeligt vejrskifte kan de færreste finde finansiering til såning efter tre år med tiltagende tørke. Det var skidt i 2017 og ringe i 2018, imens 2019 er en katastrofe med den mindste avl siden 2007.

På samme måde var eksportsalget af majs bedre end ventet og hen over natten købte Mexico 1,6 millioner tons majs og yderligere 110.000 tons majs til en ukendt køber. Majsen fandt også støtte i estimater fra Brasilien, der taler om en stigning i eksporten af svinekød til Kina på 51 procent i 2019 samt yderligere en stigning på 15 procent i 2020. Dermed ventes også en stigning i svineproduktionen i Brasilien på 3 til 4 procent til omkring 4,2 millioner tons, imens produktionen af kyllinger ventes at stige med fem procent til imellem 13,6 og 13,7 millioner tons. Stigningerne i produktionen i Brasilien øger naturligvis forbruget af den kommende høst af majs. Endelig var der støtte til majsen fra forsinkelser i majshøsten i North Dakota, hvor det meste står uhøstet hen i sne og 20 graders frost.

I Paris haltede hveden med Chicago op, men priserne blev også begrænset af tilbageholdenhed i forbindelse med valget i BREXIT land. Et valg der kan få stor betydning for, hvordan englænderne forlader EU og dermed også om englænderne kan sælge hvede til det interne EU marked i 2020.

Tidligere i december brød CBOT hveden over 520/525 cent og der blev dannet en ny lokal bund i den korte stigende trend. Efterfølgende er priserne faldet tilbage til oversiden af netop 520/525 cent, hvor de i dag blev kraftigt afvist i form af en såkaldt key reversal, som tager de seneste dages handel af bordet i en markant stigende bevægelse.

Nu vil priserne igen gå imod området imellem 545 og 555 cent de kommende dage og teknisk set skal vi vente, at priserne også bryder over. Det skal vi, fordi momentet er stigende og fordi vi allerede har set det tilsvarende gennembrud for priserne basis frit om bord den Mexicanske Golf. Når priserne så er brudt over 555 cent, vender den lange trend også til stigende og herefter skal vi forvente stigning til området imellem 650 og 750 cent i de efterfølgende måneder.

 

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.