Op imod lukketid i Paris i går aftes, blev priserne på rapsfrø sendt over 390 euro på februar terminen og her lå der ret store købsstop. De blev udløst og priserne skød markant i vejret i løbet af de sidste par minutters handel.

Dermed er rapsfrømarkedet havnet i en yderst interessant teknisk situation, hvor retningen de kommende dage, reelt set får stor betydning for retningen hen over efteråret – Ja man kan sige, at det nu er knald eller fald, at priserne enten skal op eller ned og at der ikke er noget midt imellem.

Området imellem 385 og 395 euro har nemlig været det helt store omdrejningspunkt for priserne de sidste ti år. Da rapsen kostede mange penge tilbage i perioden fra 2010 til 2013 markerede 385/395 euro bundpunktet i markedet og efter priserne brød afgørende under i 2013, har netop 385/395 euro markeret toppen i markedet mange gange – Dog med få og korte afstikkere højere.

Området imellem 385 og 395 euro har således stor psykologisk betydning i markedet. Kan priserne ikke bryde over, men bliver de igen afvist, vil det få køberne til at trække sig og der vil samtidig blive sat gang i sælgerne. I givet fald vil overvægten af sælgere lægge pres på priserne og de vil bevæge sig tilbage imod 360 euro, ja måske helt ned til området imellem 335 og 345 euro.

Bryder priserne omvendt over, vil det give nervøsitet blandt køberne og de vil få travlt med at dække deres behov af, imens sælgerne får ro i maven. De vil så trække sig for en stund og på den måde bliver der skabt en overvægt af købere i markedet, som driver priserne i vejret, så spørgsmålet er, om det bliver knald eller fald.

Ser vi på priserne på vegetabilsk olie, har vi allerede haft gennembrud på sojaolie og som grafen viser også på palmeolie, der er stærkt på vej tilbage til det område, som blev forladt inden corona blev til mere end en mexicansk øl.

På samme måde har vi også set  gennembrud i priserne på canadiske rapsfrø efter priserne er brudt over 500 CAD pr tons på børsen i Winnipeg. De canadiske rapsfrø er således på vej imod sit højeste siden 2013.

Samtidig får vi en langsigtet stigende handelskanal bekræftet, som antyder mulighed for stigninger til området imellem 540 og 575 cent. I givet fald er vores forventning om 420 euro for rapsfrø i Paris måske for lav, især hvis vi også får lidt hjælp fre et eventuelt dollar rebound.

Endelig er priserne på sojabønner brudt over de 950 cent, som har markeret toppen i markedet siden 2018 og bønnerne er brudt ud af en faldende kile. Dermed er den korte trend vendt til stigende og vi skal se bønnerne imod 1.100 til 1.200 cent de kommende måneder. Javel på den korte bane kan man ikke udelukke, at høsten i USA kan lægge et kortvarigt pres på sojapriserne og at vi således skal et vend tilbage til oversiden af 950 cent, inden det igen går nord over.

Gennembruddet på sojaen sender også et større vink med en vognstang om, at vi er igennem flere års depressiv sojahandel og at vi igen skal se større udsving på sojamarkedet. Samtidig kan man funderer lidt over, hvordan sojaen kan stige, når den amerikanske og især sydamerikanske produktion springer i vejret. Ja svaret er såmænd Kina.

Mange havde bildt sig selv ind, at mindre vækst i den kinesiske økonomi og svinepest samt covid-19 ville gøre det onde ved den kinesiske efterspørgsel, men vi er altså bare nødt til at erkende, at Kina køber hvede og især majs og soja i et historisk tempo. Kina er fortsat meget sulten efter protein og nu også stivelse i form af øget majsimport.

Vi har længe kunne regne os frem til, at den kinesiske indkøbsinteresse ville komme i løbet af første halvdel af 2020’erne og selv om vi måske nok er dem, som har talt meget om, at verden undervurderer Kina, ja så er selv vi overrasket over, at det kinesiske importboom på især majsmarkedet allerede kommer her, hvor 2020 end ikke er blevet til 2021 endnu.

Det korte af det lange er, at vi ser absolut ingen grund til at ændrer på vores forventning om, at priserne på rapsfrø skal imod 410/420 euro og at vi således også får mulighed for at sælge 2020 avlen til +300 kroner ab gård, lige som vi solgte 2019 avlen til.

I stedet går vores overvejelse på, om vi måske skal opjusterer vores forventninger til området imellem 420 og 450 euro, men inden vi gør det, skal vi dels se afgørende brud over 395 euro og måske især at de canadiske frø bryder over 540 CAD, samt at palmeolien bryder over 3.200 ringhit i Malaysia.

Det er nemlig ikke rapsfrøene i Paris, der sætter retningen, men priserne de importerede alternativer som soja, vegetabilsk olie og canadiske rapsfrø – Vare der købes i dollar, så dollarkursen har naturligvis også indflydelse