Dagens Update 16. september 2020

EU hveden fandt teknisk støtte

På hvedebørsen i Chicago blev dagen indledt negativt efter faldet i går, men i Paris gik hveden i vejret. Det franske landbrugsministerium nedjusterede nemlig forventningerne til den franske eksport af hvede både til EU og ikke EU landene og samtidig blev forventningerne til lagrene barberet endnu engang.

På samme måde nedjusterede det ukrainske analysefirma APK Inform deres forventninger til den ukrainske eksport af hvede og majs til verdensmarkedet efter hård tørke. Samtidig sagde de ukrainske vejreksperter, at vintersæden bliver etableret under de mest tørre forhold set over de sidste ti år.

Til den faste tone kom, at Ægypten sendte en indkøbstender i markedet og i forvejen er en række større importnationer i markedet. Markedet noterede sig, at polsk hvede var billigst og altså også billigere end hvede fra Rusland, imens hvede fra Ukraine prismæssigt lå noget over. Det er første gang, så vidt vi husker, at polske hvede har deltaget i de ægyptiske tendere og altså en debut, hvor de faktisk er billigere end russisk hvede.

Der blev også talt om, at der rent faktisk blev tilbudt høje priser til Ægypten, hvor den “billige” polske hvede blev tilbudt til 228,43 dollar og den pris skal ses i lyset af, at årets første hvede blev købt til under 200 dollar af ægypterne. Når polakkerne kan være med i kapløbet, skyldes det især stigende russiske hvedepriser.

Hen over eftermiddagen gik US hveden fra minus til plus med støtte fra stigninger på majs og især soja. Der er ikke mange dråber vand på vejrudsigterne i USA – Ja lige bortset fra orkan hjørnet nede i det sydøstlige hjørne af USA – Og vi kan nu med sikkerhed sige, at løbet er kørt for afgrøderne for i år. Vi er overbeviste om, at farmerne nu ønsker sig, at det tørre vejr fortsætter, så de kan få en hurtig høst, men der er heller ikke tvivl om, at det tørre vejr har taget toppen af udbytterne.

Endelig fandt EU hveden teknisk støtte efter priserne brød ud af en faldende handelskanal i opadgående retning i sidste uge. Priserne mødte modstand i 190 euro området og faldt tilbage til oversiden af den faldende handelskanal og bliver priserne endegyldigt afvist her, får vi reelt set det opadgående gennembrud bekræftet.

En klar afvisning har vi, når vi står med et brud over 190/191 euro (luk over) og i givet fald skal der efterfølgende kigges imod +200 euro området – Dog med modstand i 195 og 200 euro på vejen derop.


Rapsen springer i vejret

Læs analysen nedenfor


Kina køber mere US soja

Kineserne købte igen soja i USA og samtidig fjerner de seneste vejrudsigter et hvert håb om en sidste øjebliks drink til de senest udviklede sojabønner.

Med stigningerne bevæger sojaskråen sig ind i det afgørende modstandsområde imellem 325 og 340 dollar og spørgsmålet er nu, om priserne kan bryde over eller ej.

Går man lidt længere ned i dette skriv og læser vores rapsanalyse, vil man se, at sojabønnerne allerede har præsteret det tilsvarende gennembrud over 950 cent. Eneste grund til at sojaskråen endnu ikke er brud ud, er at sojaolien har taget teten og er brudt i opadgående retning for længe siden.

Vi forventer modstand her og handel i intervallet imellem 325 og 340 dollar og måske lidt lavere, men også at det blot er et spørgsmål om modstand, samt et spørgsmål om tid inden det opadgående gennembrud kommer. Dermed forventer vi også, at sojaskråen sandsynligvis vil tage retning imod 385425 dollar området

Jamen hvad med den tyske svinepest? Ja hvad med den? Tyskerne bliver måske reduceret lidt, men efterspørgslen er der stadig og i USA stiger svinene netop på grund af den tyske pest, så vi har ingen forventning om, at svinepesten i Tyskland vil begrænse foderpriserne.
Ventet prishop på rapsfrø

Op imod lukketid i Paris i går aftes, blev priserne på rapsfrø sendt over 390 euro på februar terminen og her lå der ret store købsstop. De blev udløst og priserne skød markant i vejret i løbet af de sidste par minutters handel.

Dermed er rapsfrømarkedet havnet i en yderst interessant teknisk situation, hvor retningen de kommende dage, reelt set får stor betydning for retningen hen over efteråret – Ja man kan sige, at det nu er knald eller fald, at priserne enten skal op eller ned og at der ikke er noget midt imellem.

Området imellem 385 og 395 euro har nemlig været det helt store omdrejningspunkt for priserne de sidste ti år. Da rapsen kostede mange penge tilbage i perioden fra 2010 til 2013 markerede 385/395 euro bundpunktet i markedet og efter priserne brød afgørende under i 2013, har netop 385/395 euro markeret toppen i markedet mange gange – Dog med få og korte afstikkere højere.

Området imellem 385 og 395 euro har således stor psykologisk betydning i markedet. Kan priserne ikke bryde over, men bliver de igen afvist, vil det få køberne til at trække sig og der vil samtidig blive sat gang i sælgerne. I givet fald vil overvægten af sælgere lægge pres på priserne og de vil bevæge sig tilbage imod 360 euro, ja måske helt ned til området imellem 335 og 345 euro.

Bryder priserne omvendt over, vil det give nervøsitet blandt køberne og de vil få travlt med at dække deres behov af, imens sælgerne får ro i maven. De vil så trække sig for en stund og på den måde bliver der skabt en overvægt af købere i markedet, som driver priserne i vejret, så spørgsmålet er, om det bliver knald eller fald.

Ser vi på priserne på vegetabilsk olie, har vi allerede haft gennembrud på sojaolie og som grafen viser også på palmeolie, der er stærkt på vej tilbage til det område, som blev forladt inden corona blev til mere end en mexicansk øl.

På samme måde har vi også set  gennembrud i priserne på canadiske rapsfrø efter priserne er brudt over 500 CAD pr tons på børsen i Winnipeg. De canadiske rapsfrø er således på vej imod sit højeste siden 2013.

Samtidig får vi en langsigtet stigende handelskanal bekræftet, som antyder mulighed for stigninger til området imellem 540 og 575 cent. I givet fald er vores forventning om 420 euro for rapsfrø i Paris måske for lav, især hvis vi også får lidt hjælp fre et eventuelt dollar rebound.

Endelig er priserne på sojabønner brudt over de 950 cent, som har markeret toppen i markedet siden 2018 og bønnerne er brudt ud af en faldende kile. Dermed er den korte trend vendt til stigende og vi skal se bønnerne imod 1.100 til 1.200 cent de kommende måneder. Javel på den korte bane kan man ikke udelukke, at høsten i USA kan lægge et kortvarigt pres på sojapriserne og at vi således skal et vend tilbage til oversiden af 950 cent, inden det igen går nord over.

Gennembruddet på sojaen sender også et større vink med en vognstang om, at vi er igennem flere års depressiv sojahandel og at vi igen skal se større udsving på sojamarkedet. Samtidig kan man funderer lidt over, hvordan sojaen kan stige, når den amerikanske og især sydamerikanske produktion springer i vejret. Ja svaret er såmænd Kina.

Mange havde bildt sig selv ind, at mindre vækst i den kinesiske økonomi og svinepest samt covid-19 ville gøre det onde ved den kinesiske efterspørgsel, men vi er altså bare nødt til at erkende, at Kina køber hvede og især majs og soja i et historisk tempo. Kina er fortsat meget sulten efter protein og nu også stivelse i form af øget majsimport.

Vi har længe kunne regne os frem til, at den kinesiske indkøbsinteresse ville komme i løbet af første halvdel af 2020’erne og selv om vi måske nok er dem, som har talt meget om, at verden undervurderer Kina, ja så er selv vi overrasket over, at det kinesiske importboom på især majsmarkedet allerede kommer her, hvor 2020 end ikke er blevet til 2021 endnu.

Det korte af det lange er, at vi ser absolut ingen grund til at ændrer på vores forventning om, at priserne på rapsfrø skal imod 410/420 euro og at vi således også får mulighed for at sælge 2020 avlen til +300 kroner ab gård, lige som vi solgte 2019 avlen til.

I stedet går vores overvejelse på, om vi måske skal opjusterer vores forventninger til området imellem 420 og 450 euro, men inden vi gør det, skal vi dels se afgørende brud over 395 euro og måske især at de canadiske frø bryder over 540 CAD, samt at palmeolien bryder over 3.200 ringhit i Malaysia.

Det er nemlig ikke rapsfrøene i Paris, der sætter retningen, men priserne de importerede alternativer som soja, vegetabilsk olie og canadiske rapsfrø – Vare der købes i dollar, så dollarkursen har naturligvis også indflydelse

2020-09-16T20:13:22+02:00september 16th, 2020|Dagens update|