Dagens Update 18. januar 2024

Hveden trådte vande efter nedadgående gennembrud

Anbefaling –> USDA opjusterer de europæiske forsyninger af hvede og majs, imens priserne bryder under 220 euro. Køb fortsat kort maks to måneder frem og muligheden for stigninger til sælgerne ser meget tunge ud.

På hvedebørserne i Chicago og Paris blev priserne handlet i begge retninger med fald først på dagen, som blev taget af bordet igen hen over eftermiddagen. Presset på priserne kom fra nyheder om, at trafikken med kornskibe igennem Rødehavet er faldet markant og det betyder jo, at der ikke sejles hvede og majs væk fra Europa.

På den anden side nedjusterede det franske analysefirma Strategie Grains deres forventninger til den kommende hvedeavl i EU landene til 122,7 millioner tons imod 124,8 millioner tons i deres december estimater og 126 millioner tons i dette høstår. Dertil skal lægges 7,5 millioner tons durumhvede, hvis man vil sammenligne med USDA´s estimater på 134,3 millioner tons i dette høstår.

Selv om Strategie Grains nedjusterede EU avlen, kunne priserne på ny høst december 2024 termin ikke stige mere end 0,50 euro. På den lange december 2024 termin er trenden faldende og den faldende trend blev senest bekræftet, efter priserne brød under 229 euro eller ned i sit laveste i kontraktens historie.

Vi skal fortsat kigge imod 220/225 euro teknisk set og i opadgående retning skal vi holde øje med 240 euro området. Bryder priserne over der, vender den korte trend til stigende med mål oppe i området imellem 265 og 275 euro. Sådan et gennembrud ligger ikke i kortene for nuværende, men det ændrer ikke på, at det er her, at vi finder det opadgående omdrejningspunkt.

Det korte af det lange er, at vi ser prisnegativt på markedet, fordi de europæiske lagre er stigende på grund af høj import samt for lav eksport og fordi trenden er faldende. Så længe det billede er intakt, ser vi ingen grund til at ændrer på markedssynet, men får vi en vending på et tidspunkt, så sikrer vores Exit-punkt, at vi får vendt med markedet og således får dækket noget forbrug af, inden priserne stikker af i opadgående retning. Eller skrevet med andre ord. så lader vi markedet vise os vejen i stedet for at gætte på, at priserne nok er i bund nu og at de derfor kun kan stige. Den salgs gæt har vi set mange af det sidste års tid og de har end til nu alle været forkerte. For os handler det ikke om at forudsige fremtiden, men om at ligge rigtigt i markedet det meste af tiden.

Stille sojahandel efter fald

Anbefaling –> Køb kort og køb på termin hen over sommeren gør vi i 300/325 dollar eller hvis de grundlæggende forhold ændrer sig afgørende (dårligt afgrødevejr i Sydamerika) 

På sojabørsen i Chicago faldt priserne markant i går, men de formåede dog ikke at bryde under 350 dollar og det manglende gennembrud gav priserne lidt teknisk støtte i dag.

Vi kan stadig ikke udelukke, at vi skal se lidt korrektion op imod 370/385 dollar området, inden priserne går imod 310/325 dollar området.

Det kan også vise sig, at de bryder under 350 dollar i de kommende dage og fortsætter nedturen med det samme, men uanset så peger den lange trend ned imod 310/325 dollar og det gør de grundlæggende forhold også.

Palle Jakobsen2024-01-18T19:46:41+01:00januar 18th, 2024|Dagens update|