Dobbelt op på prisen på mælkepulver

Priserne på mælkepulver er steget fra 1.300 euro pr tons basis frit om bord Nordvesteuropa i starten af 2018 til 2.675 euro her i februar 2020 og det er jo stort set en fordobling af priserne på blot to år. Spørgsmålet er nu, om der er mere i vente og tja det er der jo nok.

For det første kommer priserne fra et lavt niveau, men der til kommer, at de globale lagre med mælkepulver er faldet fire år i træk og vi kan således slå fast, at det store pulverbjerg, som sendte priserne dybt ned i periode fra 2012 til 2018, efterhånden er afviklet.

Javel på den korte bane ser markedet meget overkøbt ud efter to år med næsten ubrudte stigninger måned efter måned og markedet trænger måske til at korrigere en kende. Samtidig kan vi også se lidt korrektion på mælkepulverbørsen i New Zealand i sympati med frygten for korona virus i Kina, så måske lidt negativt på den korte bane, inden det igen går nordover for priserne på mælkepulver.

Det Newzealandske marked kan imidlertid også udvikle sig til et meget spændende bekendtskab i løbet af 2020. Landet er nemlig ramt af den værste tørke nogensinde og det er især de store mælkeproducerende områder, som er tørkeramt.

(Kortet viser dels tørkeindekset fra den 9. februar – Det har ikke regnet siden og der er ikke vand på vej. Kortet viser også, at det er de bjergrige egne af landet, som har fået vand, men holder man det op imod kortet over koantallet, er det jo ikke der, at køerne græsser).

Produktionen i New Zealand er især baseret på græssende køer på døgnfold, som kælver i det newzealandske forår og som bliver goldet sidst på efteråret. Lige nu er det høj sommer svarende til vores august og der er fortsat tre måneder til goldning, men mangel på græs kan tvinge mange mælkeproducenter til at golde deres køer før tid.

I den forbindelse skal man nemlig huske på to forhold. For det første ligger New Zealand isoleret fra resten af verden, så det er ikke let at få grovfoder tilført udefra og for det andet har newzealænderne ingen siloer med ensilage, som de kan tage hul på. Det er udelukkende den friske græs, som udgør grovfoderrationen og den friske græs er i færd med at tørre væk.

Når frygten for udbredelsen af korona virus lægger sig i Kina, er det mit gæt, at der kommer meget stor fokus på forsyningerne med mælkepulver fra det newzealandske marked og at priserne på mælkepulver spurter imod topområdet over 3.000 euro.

Samtidig har jeg noteret mig stigende moment på mælkepulverbørsen i New Zealand og det taler også for, at priserne med tiden skal i vejret. Bryder de over 3.675 dollar, er det teknisk set ret sikkert, at priserne på børsen skal imod rekordområdet over 5.000 dollar igen.

Endelig må man ikke være blind for, at euroen er på vej ned i forhold til dollar og at vi står med nedadgående tekniske gennembrud for euroen, som taler for, at euroen har meget mere nedadgående i sig.

For nogle år siden sagde jeg, at mælkepulveret var den tunge dreng i det samlede mælkekompleks, men det er i færd med at ændre sig markant. Mælkepulveret ser i stedet ud til at blive den stærke dreng i klassen, som kan trække afregningspriserne på mælk i vejret i løbet af 2020.

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.