Det tyske forbrug af kød faldt med 1,4 procent i 2019 og dermed fortsætter tendensen fra 2018.

Faldet dækker over en tilbagegang i forbruget af svinekød på 2,6 procent, men også over en fremgang i forbruget af fjerkrækød på 0,8 procent og en stigning i forbruget af oksekød på 0,9 procent.

Den gode nyhed for svineproducenterne er dog, at produktionen af svinekød er faldet mere end forbruget i 2019.

I 2018 blev der nemlig slagtet 56,9 millioner svin i Tyskland, men i 2019 faldt antallet af slagtninger med tre procent til 55,2 million svin.

Man kan således påstå, at svineproducenterne er foran forbrugerne i klimatilpasningen, men sådan er det jo nok ikke. I stedet skyldes faldet i produktionen sandsynligvis elendig økonomi i svineproduktionen i de foregående år.

At faldet i produktionen er større end faldet i forbruget, bliver i øvrigt bekræftet af prisudviklingen, hvor priserne på tysk svinekød er gået markant i vejret i løbet af 2019.

Jamen skyldes de prisstigninger ikke svinepest i Kina? Tja bom bom det gør de jo nok, men det har hele tiden været min opfattelse, at svinepest eller ej, så ville priserne være gået i vejret i 2019 under alle omstændigheder, men at stigningerne har været så store, som de blev, ja det handler måske nok om svinepest i Kina.

Samtidig er jeg nødt til at minde om den amerikanske situation. Her er produktionen af svinekød gået i vejret med mere end to procent i 2019 og her ligger priserne på svinekød under ti kroner til trods for en stigning i eksporten til Kina på tæt ved 75 procent.

Selv om amerikanerne eksporterer svinekød til Kina som aldrig før, har det ikke formået at hæve priserne på svinekød i USA i samme omfang som i vores del af verden.

Samtidig er euroen faldet i forhold til en lang række valutaer og det er også med til at støtte de europæiske og presse de amerikanske priser på svinekød, så selv om alle taler om svinepesten i Kina, er markedet som altid langt mere komplekst.