Gødningen falder igen

Resumé

Priserne på kvælstof og fosfor er igen faldet og den faldende trend bliver således bekræftet. Samtidig er kulpriserne også i en faldende trend og både de grundlæggende samt tekniske forhold taler imod køb af gødning på kontrakt. Vi kan ikke se grund til køb på nuværende tidspunkt.

Analysen

Priserne på fosfor i form af DAP er igen faldet og den korte faldende trend, som blev etableret efter brud under 405 dollar, bliver således bekræftet. Langsigtet blev en faldende trend genoptaget efter brud under 320 dollar og teknikken peger nu imod bundområdet lige over 275 dollar – Ja faktisk kan vi ikke udelukke, at priserne på fosfor skal endnu lavere.

Bemærk at priserne ligger under de glidende gennemsnit og de glidende gennemsnit er faldende med det korte 100 dages snit under det lange 250 dages snit. Samtidig er moment indikatorerne helt i bund og det bekræfter alt sammen den faldende trend. Det er ikke tid til køb af fosfor – uanset om det er køb af fosfor i form af gødning til markerne eller til iblanding i svinefoder.

På samme måde er priserne på urea basis frit om bord Sortehavet atter faldet og efter brud under 225 dollar, er markedet nu i en afgørende test af støtten i området imellem 210 og 225 dollar.

Et område som har markeret bunden i markedet de seneste to år. Kortsigtet er trenden faldende efter brud under 270 dollar sidste vinter og efter priserne bryd ud af en stigende kile i nedadgående retning.

Bryder priserne også under 210 dollar, får vi den korte faldende trend bekræftet, men samtidig danner markedet i givet fald en stor skulder/hoved/skulder (S/H/S) formation, der genoptager den langsigtede faldende trend. Bryder priserne under 210 dollar, er det teknisk set ret sikkert, at priserne også vil fald til 170/180 dollar området. Teknikken taler således for mere nedadgående for gødningspriserne.

De faldende kulpriser bekræfter også, at priserne på gødning skal længere ned. Bemærk hvordan kulpriserne også brød ud af en stigende kile og hvordan de således viser vejen og priserne på urea.

Kvælstof udvindes af luften i en energikrævende proces, hvor Kina er verdens førende kvælstofproducerende nation og hvor kul er den primære energikilde i kvælstofproduktionen. Køb af energi udgør mere end 90 procent af den samlede produktionsomkostning ved produktion af kvælstof og derfor er der en tæt sammenhæng imellem kulpriserne og priserne på kvælstof.

 

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.