Højeste US hvedepriser i fire år

På det fysiske marked i Europa løber priserne foran priserne på børserne – De prisgennembrud som vi har set på børsen i Paris i denne uge, så vi således allerede tidligere på måneden i priserne basis frit om bord i Nordvesteuropa.

På samme måde er priserne basis frit om bord den Mexicanske Golf steget til 217 euro og det er faktisk den højeste pris siden juli 2015 – altså i mere end fire år.

Konsensus på børserne har længe været, at USDA´s estimater viser os, at der er rigeligt med korn i verden, men udviklingen i priserne på det fysiske marked – altså der hvor man handler med rigtigt korn, som man kan bage brød af eller foder dyr med – fortæller en anden historie.

Divergensen imellem børshandlerne og det fysiske marked kan man naturligvis undre sig over, men vores bud er, at det handler om divergensen i USDA´s estimater og der hvor hveden er placeret. USDA´s estimater viser nemlig rekord store hvedelagre i verden, men dykker man lidt dybere ned i dataene, ja så ligger hveden altså langt fra markedet både geografisk og prismæssigt. Hvem gider betale 100 dollar mere for hvede af tvivlsom kvalitet fra Indien og Kina? Ingen! Men i stedet vil de gerne købe fransk, russisk og amerikansk hvede, men her er lagrene faldet.

Dertil kommer, at den russiske, kasakhiske, canadiske og amerikanske høst var ramt af ekstremt vådt vejr og nu er den australske høst næsten overstået, inden den kom i gang, fordi der kan køres i landevejsgear i markerne på grund af ekstremt tørre forhold og lave udbytter.

Det er muligt, at der er masser af hvede i verden, men hvor ligger sagerne og hvad er kvaliteten? Det fortæller USDA´s estimater ikke noget om, men udviklingen i priserne på det fysiske marked antyder, at hvedemarkedet ikke er så oversvømmet, som det bliver gjort til – Hvis der er rigeligt med hvede, hvorfor er forbrugerne så nødt til at byde priserne i vejret for at få dækket deres forbrug?

Grafen nedenfor viser US hveden basis frit om bord den Mexicanske Golf og ja det er måske svært at se det, men priserne er brudt over 212 euro svarende til toppen i markedet de sidste par år. Dermed er der dannet en såkaldt skulder/hoved/skulder bundformation i de sidste fem år, som vender den lange trend til stigende og vi får således teknisk signal om, at US hveden skal imod området imellem 260 og 300 euro de kommende år. Vi får ret kraftige teknisk signaler om, at der kan være et ret stort prisopsving under opsejling.

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.