Jeg har fået følgende spørgsmål: Det prisniveau vi ser lige nu er meget højt og vil ikke fortsætte, men kan dine analytiske redskaber fremskive prisen de kommende 10-20 år?

Grundreglen er, at bunden i markedet finder du der, hvor producenterne går i nul gennemsnitligt betragtet, så det handler reelt set om omkostningsudvikling og for producenten om, at producere billigere end gennemsnit.

Ser vi på hveden, er bundniveauet steget fra cirka 100 euro til 200 euro over de sidste tyve år og ti års glidende gennemsnit, den røde, ligger i godt 200 euro i dag. Vi skal forvente næste bundområde bliver dannet i intervallet imellem 210/220 euro i bunden og 250/275 euro i toppen af bundområdet og at ti års snittet vil fortsætte med at stige som hidtil. Dermed når ti års snittet op imod eller lige over 275 euro i første halvdel af 2030’erne svarende til den tidligere toppris og prisen runder 350 euro om tyve år. Dermed står vi i 2040’erne med bundpris, som er identisk med topprisen tidligere på året

Samtidig er ti års snittet for rapsen steget med 125 euro set over de sidste ti år. Kigger vi ti år frem, ligger vi således med en bundpris, som er identisk med den gamle toppris i 525/550 euro og i starten af 2040’erne ligger ti års snittet i 650 euro.

Det lyder voldsomt, men inflationen er høj på grund af de stigende råvarepriser og det vil sandsynligvis udløse et lønpres, som vil øge jeres omkostninger. Samtidig er kornproduktionen efterhånden også nået et niveau, hvor det er svært at hente yderligere rationaliseringsgevinster ved at blive større – Det gælder lige fra markbruget til handlen, hvor der ikke er mange penge sparet, hvis de store handelsselskaber slår sig sammen, eller hvis båden med 6.000 tons bliver skiftet ud med en 60.000 ton’ er.

Endelig er renten også faldet med ti procent i den foregående periode tyve års periode til nul procent, men renten falder næppe tilsvarende de kommende tyve år, så jeg anser egentlig ovenstående forecast som værende konservativt/forsigtigt.

Se videoen nedenfor (9:21 min)