De kinesiske priser på slagtesvin er droppet med tre kroner pr kg de seneste dage, så nu må de kinesiske svineproducenter tage til takke med sølle 48 kroner pr kg svinekød.

Spøg til side – 48 kroner pr kg er naturligvis stadig en vanvittig pris for et slagtesvin, men når man kigger på sådan et marked, er det store spørgsmål naturligvis, hvor højt skal priserne op og hvor længe varer festen?

Svaret på spørgsmålet kender kun forbrugerne, fordi vi ved alle, at det tager tid, inden den kinesiske produktion er genetableret, så lige nu handler det egentlig bare om, hvornår forbrugerne går forbi hylderne med svinekød og hen til de hylder, hvor der ligger kyllinger, lam eller oksekød, ja eller måske bønner og linser for de fattigste forbrugers vedkommen.

Den grundlæggende analyse kigger på forsyningerne i forhold til forbruget, men med priser i det nuværende niveau, vil det være forkert at antage, at forbruget er en konstant, så selv om det sandsynligvis tager tid, inden produktionen i Kina er genetableret, kan vi ikke gå ud fra, at forbruget bliver opretholdt til det her prisniveau. Vi står således tilbage med, at det er en følelse blandt forbrugerne, som afgør, om der er en over- eller underforsyning af svinekød til 50 kr pr kg.

Javel det kan godt være, at der er en stor underforsyning af svinekød til 10, 20 og måske 30 kroner pr kg, men er der også en underforsyning til 50 kroner pr kg? Den eneste måde vi kan få svar på det spørgsmål, er at kigge på den tekniske analyse, som netop analyserer på stemningen i markedet. Her er trenden stigende efter brud over atten og tyve kroner pr kg og det betyder sådan set, at forbrugerne hidtil har været parate til at betale mere og mere for at få svinekød.

Nu har priserne mødt lidt modstand og vi ser noget korrektion. Korrektioner er enten et skridt til siden eller lidt ned på vejen op, men en top i markedet er også en korrektion, som udvikler sig til en top. Vi skal således antage, at det her blot er en korrektion på vejen imod nye højder, men vi er i et område, hvor ingen har været før og man kan ikke udelukke, at den her korrektion reelt set er starten på toppen i markedet.

I den forbindelse skal vi holde øje med 51,50 kroner og 44 kroner. Bryder priserne over 51,50 kroner, ja så bliver den stigende trend bekræftet og så var det her blot et skridt til siden, inden priserne tager det næste trin op til godt tres kroner. Bryder priserne omvendt under 44 kroner, vender den korte trend til faldende og sker det, ja så kigger vi pludselig imod 25 kroner igen, hvor der til gengæld er stor støtte til priserne.

Og hvad tror agrocom.dk så? Vi tror ikke på noget som helst, men vi kigger på priskurven hver dag og lader den komme med svaret på, om vi skal imod tres eller 25 kroner i den næste periode. Vi er som sagt i rekordland og her har ingen været før. Derfor giver det ikke mening at tro eller forvente noget om, hvad der ligger om det næste hjørne på vejen. Eller skrevet med andre ord, ingen kan vide, hvornår forbrugerne får “nu er det for dyrt” følelsen i maven. Faktisk kan forbrugerne jo gå ind i butikken med et “jeg skal købe svinekød” ærinde og alligevel gå ud af butikken med en dåse bønner i indkøbskurven.