Imens vi i vores del af verden spiser mindre svinekød, stiger efterspørgslen voldsomt i Kina. De seneste importdata fra Kina viser således, at importen af svinekød ligger fire procent højere end året før og er nået op i 1,3 millioner tons – Svinekød er middelklassens kød, imens de rige enten spiser mere oksekød eller bliver vegetarer.

Samtidig viser andre data, at den kinesiske svineproduktion nåede op i 12,7 millioner tons i tredje kvartal. Det er dels en stigning på 4,8 procent i forhold til samme kvartal sidste år og dels den største kinesiske produktion i tredje kvartal i mere end ti år. Produktionen de første ni måneder af året er steget med 3,6 procent til 43 millioner tons.

Selv om de kinesiske priser på svinekød er tæt på at være i bund, er der stadig økonomi i produktionen, siger Rosa Wang, der er analytiker ved et Shanghai baseret analysefirma, til Reuters. Det skyldes givetvis, at priserne på soja og majs på børsen i kinesiske Dalian er faldet godt hjulpet af en massiv import fra især Brasilien, når det gælder soja samt Brasilien, Sydafrika og Ukraine, når det kommer til majs.

Priserne på både soja og majs i Kina er således i nedtrend og der er mulighed for en del mere nedadgående i 2024 for de kinesiske foderpriser. En antagelse vi får bekræftet, efter priserne på majs er brudt under 2.500 yang i Dalian i denne uge.

Samtidig er prisen på smågrise i bund godt hjulpet af en stigning i især den kinesiske effektivitet, efter Kina har lagt deres produktion om fra små baggårdsbesætninger til store farme med mange tusinde søer pr farm. Kina producerer cirka halvdelen af den globale produktion af svinekød, så selv små stigninger i effektiviteten/antallet af grise pr kuld giver en voldsom stigning i udbuddet af smågrise.

I Danmark kan vi naturligvis håbe på, at den stigende kinesiske efterspørgsel får betydning for efterspørgslen efter dansk svinekød, men med kinesiske priser omkring femten kroner pr kg svinekød er der ikke meget økonomi i at producere til dem med vores omkostningsniveau. Vi må også erkende, at Kina foretrækker at samarbejde med lande i den tredje verden, som de kan kontrollerer med deres finansiering af landene.

Vil du gerne sælge svinekød til Kina, er det givetvis den bedste ide, at du sælger din omkostningstunge produktion i Danmark og i stedet bygger en produktion op i Brasilien eller Sydafrika, hvor omkostningerne til løn og foder er lave og hvor den grønne omstilling er en by i Rusland, imens dyrevelfærd er et ukendt begreb, men det er brugen af vækstfremmende stoffer til gengæld ikke. Det kan man naturligvis mene om, hvad man vil, men det er bare sådan, det er og så længe det er sådan, er det svært for os at lave økonomi på det kinesiske marked.