I sidste uge faldt de amerikanske priser på svinekød markant på børsen i Chicago og vi står reelt set med et nedadgående teknisk gennembrud, der signalere fald ned til 1,20 dollar i USA svarende til priserne under ni kroner pr kg. På samme måde er denne uge indledt med et prisdrop på mere end fem procent på verdens største svinekødsbørs i kinesiske Dalian.

Grundlæggende kommer faldet i USA efter en stigning i antallet af slagtesvin som følge af en forbedret effektivitet i smågriseproduktionen, men også som følge af en presset afsætning til Kina. Kineserne har nemlig både øget importen samt produktionen og den kinesiske produktion sætter ny rekord i 2023. Desværre er den kinesiske økonomi imidlertid presset og det rammer forbruget af svinekød.

Priserne på det kinesiske marked er nu presset under 15 kroner pr kg, imens bunden er gået ud af smågrisemarkedet. Det har sat gang i en bølge af besætningslukninger i Kina, men husk i den forbindelse, at man kan ikke lukke en svineproduktion, uden at ringe efter en slagter og det øger naturligvis udbuddet af svinekød, imens produktionsnedskæringen står på.

EU landene oplever omvendt en fortsat faldende produktion, men til trods for det, er EU stadig verdens største svineeksporterende land. Vi er således stadig afhængig af at sælge svinekød til verdensmarkedet og den dårlige nyhed er så, at verdensmarkedet ser meget svagt ud…… Se “Svinevideoen” nedfor (31:40 minutter).