Opadgående gennembrud på majsbørsen

Først brød hveden i Sortehavet over 300 dollar og dermed blev den stigende trend på de kanter bekræftet. Efterfølgende brød hveden i Paris over 245 euro og i Chicago brød hveden over 725 cent. De gennembrud afsluttede korrektionen hen over den sidste del af hvedehøsten på den nordlige halvkugle. I går så vi lidt korrektion tilbage imod 725 cent og 245 euro, men markedet kunne ikke finde momentet/sælgerne til at sende priserne under igen. Vi får således gennembruddet bekræftet og således også at korrektionen er slut samt vores vent med salg strategi.

Jeg har i den seneste tid flere gange skrevet, at meget afhænger af majsen. I går aftes sagde USDA, at 18 procent af den amerikanske majs er høstet og det er otte procent mere end ugen før og tre procent over gennemsnittet set over de sidste fem år. Der er således fart på den amerikanske majshøst, men imens majshøsten tager fart, har markedet i to omgange fundet støtte i 500/515 cent området og i går brød majsen over 535 cent.

Det gennembrud afslutter den nedtur, som blev skudt i gang i august, da resterne af orkanen Ida vandede de amerikanske majsmarker. Vi skal dog se priserne over 575 cent, inden vi for alvor kan kigge opad igen, men det ser ikke ud til, at vi skal under 500 cent på denne side af en eventuel stor majsavl i Sydamerika til foråret og sommeren 2022. En majsavl der dog er betinget af, at det på et tidspunkt begynder at regne i Brasilien og helst snart.

Vi skal nemlig huske på, at priserne lyver sjældent og når priserne går op og ikke ned i en periode, hvor høsten tager fart, antyder det jo, at udbytterne ikke er i et niveau, hvor sælgerne (majsproducenterne) frygter lavere priser end de nuværende – Eller skrevet med andre ord, så antyder prisudviklingen, at udbytterne ikke er bedre, end de udbytter som allerede er den officielle sandhed i markedet.

Hvor meget majspriserne kan og vil stige er for tidligt at skrive noget om, men med den seneste udvikling in mente, står vi ikke overfor et scenarium, hvor lave majspriser er et interessant alternativ til foderbyg og foderhvede og vi kan således se videre ind i et høstår, hvor majsimporten til EU bliver relativt lav og hvor den interne efterspørgsel efter hvede og byg til foderfabrikkerne i EU forbliver høj.

Hveden kommer således ikke under området imellem 235 og 255 euro på børsen i Paris og den fysiske hvede i Vestdanmark kommer ikke under 150/155 kroner på denne side af Sankt Hans. Den nedadgående risiko for sælgerne ligger dermed på imellem nul og fem kroner og med en bankrente der er negativ in mente, er det svært at få øje på salgsargumenterne i den nuværende situation.

Javel nu skal hveden sandsynligvis i vejret og for hver euro priserne stiger, stiger riskoen for sælgerne naturligvis også. På den måde kommer der en dag, hvor risikoen for sælgerne bliver betydelig og hvor sælgerne skal rykke frem i stolen for at holde sig klar til at trykke på salgsknappen – Selvfølgelig gør der det! Men den dag er langt fra kommet endnu og det har vi fået understreget med de seneste gennembrud på først hvede i Sortehavet, dernæst hvede i Paris og Chicago og nu også majs i Chicago.

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.