Den amerikanske hvedeproduktion er åbenbart noget større, end tidligere antaget, viser USDA´s september kvartalsrapport. Hvedeavlen blev nemlig opgjort til 49,3 millioner tons eller 2,1 millioner tons mere end tidligere forventet. Den større produktion kommer dels fra større areal end tidligere antaget, men også fra bedre udbytter.

Lagrene med majs var imidlertid 2,2 millioner tons mindre end ventet, men med udsigt til den næste største majsavl i historien i USA, gav de mindre majslagre ikke anledning til prisstøtte til majsen. I stedet haltede majsen med hveden ned, som droppede med små fire procent efter offentliggørelsen af rapporten til sit laveste på december 2023 kontrakten.

Lagrene med soja var omvendt større end ventet og reelt set blot marginalt mindre end på samme dato for et år siden. De større end ventet sojalagre sendte sojabønnerne ned med 1,7 procent, imens sojaskråen droppede med godt to procent – Mest på de korte terminer hen over vinteren. Dermed ser det ud til, at ugen slutter med sojaskråpriser under 385 dollar og i givet fald står vi med et nedadgående teknisk gennembrud, som sender negative signaler for retningen de kommende måneder.

På hvedebørsen brød hveden under 570 cent på december termin til sit laveste i december 2023 kontraktens historie, imens løbende 2. position brød under 595 cent. Efter dagens rapport ser det ud til, at vi går ind i oktober med et marked, som genoptager den negative stemning, hvor høstpres på majs og soja i kombination med en større amerikansk hvedeavl samt måske regn til Australien dæmper priserne.