Torsdag aften offentliggjorde USDA deres september svinetælling og det blev noget af en overraskelse for markedet. Der blev nemlig talt 74,3 millioner svin den 1. september og det var dels på niveau med september 2022, men også tre procent mere, end det blev talt den 1. juni 2023.

En ting er dog, at der er flere svin, men det mest negative var fordelingen af svinene. Det har nemlig længe set ud til, at vi stod overfor et fald i antallet af faringer og det kom rent faktisk med et fald på 3,7 procent, men antallet af grise på kuld er steget med 4,3 procent til 11,6 grise pr kuld.

Det er ikke bare rekord mange grise pr kuld, men også et egentligt produktionsspring, der gør, at antallet af grise, som skal markedsføres, altså slagtegrise, var langt højere end ventet. Dermed ser det ud til, at amerikanerne står overfor et velforsynet marked og et stort eksportbehov i den sidste del af 2023.

Antallet af planlagte faringer i perioden fra september til november er dog faldet med 5,2 procent sammenlignet med samme periode sidste år og i perioden fra december til februar 2024 ventes et lille fald i antallet af faringer på 1,4 procent. Spørgsmålet er så, om amerikanerne kan fortsætte med at øge effektiviteten og dermed antallet af grise pr kuld. På svinekødsbørsen i Chicago modtog man i dag rapporten med et prisdrop på 4,5 procent

Presset på priserne blev ikke mindre af, at Kina har åbnet for import af russisk svinekød. Russerne siger dog, at de ikke er klar til at eksportere til Kina før i andet kvartal af 2024. Rusland var end til for kort tid siden storimportør af brasiliansk svinekød, men i år er importen stort set annulleret og det betyder jo også, at brasilianerne skal finde andre markeder til det svinekød, som de solgte til Rusland tidligere.

Teknisk er priserne på svinekød i Chicago brudt under 1,60/1,65 dollar pr kg og efter noget korrektion står vi med en afvisning af priserne ved undersiden af netop 1,60/1,65 dollar pr kg. Bryder priserne også under 1,55 dollar og det skal vi forvente, fordi momentet er faldende, er det ret sikkert, at priserne vil falde til området omkring eller lige under 1,20 dollar pr kg svarende til under til 8,50 kroner.

Der er således lagt op til en barsk vinter og et 2024, hvor dansk svinekød til verdensmarkedet kommer til at møde hård konkurrence fra amerikansk og brasiliansk svinekød i første omgang, men måske også voksende konkurrence fra russiske svinekød. Samtidig har vi også fået en prisnegativ kvartalsrapport til korn og sojamarkedet og som tidligere skrevet, ligger truslen i din økonomi IKKE i risikoen for stigende råvareomkostninger, men fra faldende salgspriser.

Den gode nyhed er dog, at der er mangel på svinekød i Europa og at de europæiske priser ligger på et højt niveau. Så kan danskerne jo bare sælge deres kød der – Og Europa ligger som bekendt lige rundt om hjørnet, så eksport til vores europæiske kolleger er også godt for CO2 regnskabet sammenlignet med eksport til Asien.