Prisrally på kartofler

Det europæiske kartoffelmarked har været hårdt ramt af Covid-19 nedlukningerne af hoteller og restauranter, men nu ser det ud til, at der endelig er lys for enden af tunnelen for priserne på kartofler til fødevarer.

Proceskartoflerne på børsen EEX i Tyskland stiger således markant igen i denne uge med stigninger på tæt ved fire procent i dag. Priserne på proceskartofler er således steget med tæt ved 25 procent siden årsskiftet og de har mere end fordoblet sig siden efteråret.

Teknisk er en faldende trend afsluttet efter brud over 8,50 euro og kan markedet også finde moment til at sende priserne over 11,50 euro, vender trenden også til stigende.

I den forbindelse skal du bemærke, at momentet faktisk er stigende og da momentet ofte løber foran priskurven, så antyder det stigende moment, at priserne vil bryde over 11,50 kroner.

Efter et eventuelt brud over 11,50 euro får vi teknisk signal om, at priserne efterfølgende vil gå imod området omkring eller lige under tyve euro i løbet af 2021 og 2022. Efter et meget kedeligt 2020 tegner 2021 til at blive et vendings år og 2022 kan ligefrem blive et positivt bekendtskab for kartoffelavlerne.

Grundlæggende må man samtidig forvente et fald i arealet med kartofler til den kommende sæson. Priserne har været lave det sidste års tid og investeringen i en hektar kartofler er stor. Samtidig er priserne på korn og sukkerroer er gået i vejret og investeringen i en hektar korn er lav. Det kan således få betydning for landmændenes sædskifteplaner til foråret.

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.