Rusland og Brasilien eksporterer hvede og majs til lave priser

Anbefaling –> Sælg 100 procent af høst 2023 efter det her psykologisk prisrally, der har sendt priserne op i et historisk niveau i forhold til hvede fra Rusland og inden der bliver fundet løsninger på det ukrainske eksportproblem. Køberne skal fortsat kun købe maks. to måneder frem

Den 25. juli ramte priserne undersiden af 800 cent i Chicago og 270 euro i Paris i nervøsitet over, at eksportaftalen imellem Ukraine og Rusland ikke blev forlænget. Eksportaftalen er stadig ikke forlænget, men markedet er ved at gå tør for nervøse købere og priserne er faldet siden. I denne uge ser vi dog et mindre hop op efter Ukraine har svaret igen på russiske angreb på ukrainske havne, men stigningerne kommer i tynd omsætning.

Køberne på foderfabrikkerne er nemlig tilbageholdende med at byde priserne yderligere i vejret på et tidspunkt, hvor alternativet, nemlig majs, er på vej ned. Majs basis frit om bord brasilianske Paranaqua er således faldet til 190 euro og den amerikanske majs basis frit om bord den Mexicanske Golf er faldet med 25 procent de seneste tre uger. Dermed kan foderfabrikker på havnene i for eksempel Bilbao, Rotterdam eller Dublin købe majs til priser omkring 210 euro leveret med skib. Til sammenligning ligger britisk foderhvede i 240 euro frit om bord Østengland og dertil skal lægges skibsfragt på 10 til 15 euro til førnævnte importhavne.

På samme måde er eksportfirmaerne tilbageholdende med at byde priserne op. De seneste eksportdata fra EU kommissionen viser, at hvedeeksporten med en eksport på 2,9 millioner tons var en halv million tons lavere i juli i år end i juli sidste år og uden kinesisk købsinteresse er bygeksporten halveret med en eksport på 595.000 tons i juli.

Vi taler med en del især sælgere, men også diverse journalister fra forskellige medier, som har svært ved at forstå, at markedet ikke reagerer mere på de seneste nyheder fra Sortehavet, end tilfældet har været. Sagen er dog den, at ovenstående simple købmandsmæssige beregninger stadig bliver foretaget, selv om der er krig i Ukraine.

Vi forstår godt, at du bliver nervøs som køber eller håbefuld som sælger, når du sidder bag skærmen, imens tv billeder med “bål og brand” ruller hen over sendefladen, men pas på med at lade dine beslutninger styre af følelser som frygt og begejstring.

Forhold dig i stedet til fakta/data og de er,

At EU landene har de største lagre siden de glade interventionsdage i 2004

At EU+UK har et eksportbehov på tæt ved 40 millioner tons hvede efter sidste års importrekord

At Rusland ligger med rekordlagre efter to år med høje udbytter

At den russiske rubel er i nedtrend og i dag ramte sit laveste i 1½ år

At Brasilien er tæt på afslutningen af en rekord majsavl

At den amerikanske majsavl også tegner godt og måske bliver den næststørste i historien

Dertil kommer, at vores hvedepriser ikke er konkurrencedygtige i forhold til importeret majs og heller ikke forhold til konkurrenterne på verdensmarkedet

Så længe det forholder sig sådan, taler de grundlæggende forhold for lavere priser og vi fastholder således vores markedssyn. Stemning som frygt og håbefuldhed kan løfte priserne i en periode, men hvis priserne arbejder imod de grundlæggende forhold, har vi kun priserne til låns. Der kommer nemlig altid en dag, hvor den sidste frygtsomme køber har købt og virkeligheden vender tilbage.

Når den dag kommer, er det majs fra Brasilien til 190 euro eller måske lavere og hvede fra Rusland til 250 dollar, der er virkeligheden. I forhold til den virkelighed er dansk hvede til 165 kroner ab gård en høj pris og derfor anbefaler vi med udgangspunkt i de grundlæggende forhold stadig salg og ikke køb.

Dertil kommer, at trenden er faldende og selv om der er dem derude, som mener, at krigen i Ukraine sætter den tekniske analyse ud af spil på grund af voldsomme prisudsving, så minder vi om, at i forbindelse med nedturen i 2008 fra 300 euro området, fandt priserne støtte i 182 euro og sprang op til 218 euro – altså op med 36 euro eller 20 procent, inden de efter noget turbulens atter vendte tilbage til virkeligheden og droppede hele vejen ned til 120 euro. I forbindelse med nedturen i 2013 fra 275 euro ramte priserne også støtten i 182 euro, inden de steg op til 213 euro – Altså op med 31 euro eller 17 procent, inden de droppede hele vejen ned til 150 euro.

Denne gang kommer priserne oppe fra 425 euro og fandt støtte i 222 euro, inden de sprang op til 268 euro – Altså op med 46 euro eller 20 procent, inden de droppede hele vejen ned til ??? euro. Eller skrevet med andre ord så er korrektioner på vejen ned fra de høje tinder ikke udsædvanlige – Ja de er mere reglen end undtagelsen, så ja det har hoppet noget op og ned her hen over sommeren, men i forbindelse med så stort et fald, er der ikke noget udsædvanligt i det, så med udgangspunkt i de tekniske forhold anbefaler vi stadig salg og ikke køb

Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.