Slut med billigt majs


Slut med billigt majs

EU hvedeavlen falder markant, men hidtil har konsensus været, at den manglende hvede i EU kunne erstattes med billigt majs fra landene omkring Sortehavet med den afgiftsfrie majs fra Ukraine i spidsen, men vanskeligt afgrødevejr omkring Sortehavet er i færd med at sætte en stopper for den mulighed.

I går nedjusterede den rumænske regering således forventningerne til majsavlen med 40 procent fra 17 til 10 millioner tons og den nedjustering kommer efter Rumænien tidligere på året måtte tage til takke med en hvedeavl, som også var 40 procent lavere end sidste år.

Ukraine er ramt af samme tørre vejr som i Rumænien og hvedeavlen er faldet med to millioner tons til 27 millioner tons, men det ser også ud til, at landets majsavl er i modvind. Det ukrainske landbrugsministerium ser således en avl på 33 millioner tons, imens analysefirmaet APK Inform nedjusterede deres forventninger med otte procent til 35 millioner tons i dag.

Sidste år høstede Ukraine 35 millioner tons majs, men en markant arealfremgang har fået USDA til at estimere en avl på 39,5 millioner tons i deres august WASDE rapport. Udviklingen i vejret i August kan imidlertid udløse betydelige nedjusteringer i de kommende WASDE rapporter fra USDA.

Ukraine har et forbrug på godt fem millioner tons majs, imens resten eksporteres til verdensmarkedet, hvor EU er den helt store aftager. Ukraine er således verdens tredje største eksportnation efter USA og Brasilien, men med Argentina blot marginalt mindre end Ukraine.

En ting er dog estimater noget andet er priser og priserne lyver aldrig. Ofte ser vi prisfald op til høsten i oktober, hvor priserne går ned, fordi landmændene sælger massivt ud op til høsten, men i år er priserne faktisk gået i vejret op til høststarten og nu tester markedet modstanden i 185 til 190 dollar. Bryder priserne over her, står vi med et ret markant gennembrud, som åbner for stigninger imod +200 dollar området og i givet fald er majs fra Ukraine ikke længere et billigere alternativ til hvede med de nuværende hvedepriser.

Jamen så køber vi da bare i Brasilien, tænker du måske. Ja det er jo en mulighed, men for det første er det GMO majs og for det andet kræver det aftagelse i større laster. Samtidig er majspriserne i Brasilien også gået i vejret i sympati med hård tørke i Argentina og Brasilien, der forhindre landmændene i at så vårmajs. I dag handels der således majs basis frit om bord i havnebyen Paranaqua til 185 dollar eller samme pris som den ukrainske majs.


Vi gør opmærksom på, at der er betydelig risiko forbundet med handel med råvarer, samt at agrocom.dk ikke kan gøres økonomisk ansvarlig for eventuelle tab, som opstår i forbindelse med analyser og rådgivning fra agrocom.dk.