Imens de store danske grovvarefirmaer stadig køber de små op, oplever vi igen stor forskel i de kornpriser, de danske landmænd bliver budt.

Kornavlen i Danmark var fin uden at være prangende, men avlen er stor nok til at dække det danske forbrug og samtidig opretholde noget eksport af især maltbyg, men det europæiske billede er imidlertid meget anderledes.

Flere af de store eksportnationer med Frankrig og Storbritannien i spidsen havde en meget dårlig avl og dermed er udbuddet faldet fra de lande. Det efterlader de mange foderfabrikker i Nordvesttyskland og Benelux landene med et forsyningsproblem og priserne på hvede og byg går i vejret. Stigningerne bliver ikke mindre af, at den ellers billige majs fra Ukraine også er steget i pris og i denne uge er priserne på majs basis FOB Rhinen steget til sit højeste siden 2014.

De danske firmaer som ser en forretning i at købe korn op i landbruget og eksportere det til foderfabrikkerne syd for grænsen, kan således byde både stigende og gode priser for foderbyg og – hvede – Omvendt er de firmaer med en stor afsætning til hjemmemarkedet tilbageholdende. De firmaer har jo i mange tilfælde solgt kornet i form af foderblandinger til fast pris på kontrakt, så hvis de byder prisen op, hæver de råvareomkostningerne i deres foderfabrik – og hvor sjovt er det lige?

I denne uge har vi således igen hørt store prisforskelle på op til syv kroner pr 100 kg byg og hvede basis læsset på købers bil og basis ab ejendom – Altså samme konditioner, men blot en stor forskel i prisen. Javel de store firmaer bliver vel med tiden tvunget til at byde højere priser også, men den dårlige nyhed for priserne er dog, at der bliver færre og færre til at tvinge dem.

Har du brug for lidt sparring i din kornhandel, er du velkommen på vores telefoner eller du kan følge vores landmandspriser ved en tilmelding til Dagens Update. Ja ja jeg ved godt, at det ikke er helt gratis at lave sådanne aftaler med os, men 1½ træk hvede x syv kroner i prisforskel er lig med det et abonnement til Dagens Update for et helt år koster hos os. https://agrocom.dk/tilmelding/

Faktisk er det vores oplevelse, at vi tjener flest penge hjem til dem, som laver en egentlig rådgivningsaftale med os, så vi er med til at optimere dine kontrakter og handler, men også hele din bedrift. På den måde kunne vi jo være lidt kæphøje og skrive, at jo mere du lader os hjælpe dig, desto mere tjener du på samarbejdet med os. Du er velkommende på 23200262 Palle eller 21657101 Henrik