De amerikanske svineproducenter er klædt godt på til at tage en større bid af det kinesiske svinekødsmarked i 2020. Sidste år sluttede nemlig med de største lagre med svinekød i USA nogensinde og lagrene ved udgangen af 2019 var 15 procent større end ved udgangen af 2018.

Det er en stigning i svinekødsproduktionen på fire procent, som driver de amerikanske lagre med svinekød i vejret og ved december tællingen blev der talt 77,3 millioner svin og det er i øvrigt kun overgået under krigen i 1943. Forventningen er, at USA når en produktion på 13 millioner tons svinekød i 2020 eller fire procent mere end i 2019.

Rekord lagre og rekord produktion giver en rekord forsyning med svinekød i USA og det er i princippet skidt nyt for priserne, men amerikanerne håber, at handelsaftalen imellem USA og Kina vil øge deres eksport, skriver karen Braun, som er “agro klumme skribent” ved Reuters. Kina importerede 2,11 millioner tons svinekød i 2019 eller 75 procent mere end året før og af den mængde kom 472.811 tons fra USA, men Kina har forpligtet sig til at øge importen af amerikanske fødevarer til 36,5 milliarder dollar i 2020 svarende til en stigning på 52 procent i forhold til 2019. I 2021 skal Kina importerer for 40 milliarder amerikanske landbrugsprodukter i følge handelsaftalen. Så store mængder kan ikke nås via øget sojaimport alene, især ikke set i lyset af, at Kina er ramt af svinepest og således bruger mindre proteinfoder.

Imens 2019 har været et stigningsår i vores del af verden, fordi kineserne har købt stort ind i Europa i forbindelse med kombinationen svinepest og handelskrig, kan 2020 blive langt mere turbulent, hvor stigende produktion i Kina, Brasilien og Europa samt rekord forsyninger i USA i kombination med handelsaftalen imellem Kina og USA kan give turbulent handel i begge retning – Men dog stadig på et relativt højt niveau.

Bryder svinekødspriserne i Chicago over tolv kroner, er der dannet en bundformation, som vender trenden til stigende med mål i rekordområdet imellem 15 og 16 kroner. Har man solgt slagtesvin i Danmark til høje priser og er man lidt spekulativt indstillet, ja så kan det være en ide, at de solgte svin købes tilbage i form af futures på svinekødsbørsen i Chicago – Altså sælg de dyre og køb de billige svin.