Efteråret og vinteren har været usædvanlig mild, men også tør i store dele af Sortehavsområdet, men vandbehovet i vintersæden er lille i vinterperioden og den sidste måned er der trods alt kommet 20 til 60 mm vand i store dele af vinterområderne.

Til trods for relativt tørre forhold står hveden godt og med løfter om temperaturer imellem 5 og 15 grader i den kommende uge, kommer der for alvor gang i vækstsæsonen i det russiske og ukrainske hvedekammer.

I første omgang er det naturligvis godt nyt for udbyttepotentialet i Sortehavsområdet, men det varme vejr øger også vandbehovet. Der er lovet lidt vand til Østeuropa og også til Ukraine i den kommende uge, men russerne får omvendt ikke meget vand. I første omgang er det dog næppe et problem, men fortsætter det tørre og varme vejr igennem foråret ændrer billedet sig.

Mængden af nedbør i marts og april i Rusland og Ukraine kan således få afgørende betydning for udbyttepotentialet for hvedehøsten i Sortehavsregionen. En grundig vanding i marts/april kan sikre et højt udbytte til høst, imens fortsat tørt og varmt vejr i april og maj kan koste stort udbyttetab.